Az amerikai hadsereg saját vakcina előállításába kezdett, melyet a Walter Reed Intézet munkatársai fejlesztenek Washingtonban,  a Henry M. Jackson alapítvány támogatásával – írja az Index.

Eltér az eddig ismert vakcináktól 

Az eddigi információk alapján az amerikai hadsereg oltóanyaga semmiben sem hasonlít a jelenleg elérhető Covid-elleni vakcinákhoz. Ezek a vakcinák ugyanis az eddigi tapasztalatok alapján nem biztosítanak tartós védelmet az újabb mutációkkal szemben, mivel a vírus folyamatosan változó részét, a tüskefehérjét támadják. 

A hadsereg kutatói így más utat választottak, és a vírus olyan alkotórészeit próbálják megtámadni a vakcinával, amelyek nem játszanak kulcsfontosságú szerepet a fertőzőképesség megőrzésében, 

és ezért evolúciós okokból nem is mutálódnak, vagy legalábbis nem ilyen sebességgel.

A Walter Reed Intézet kutatói egy úgynevezett fehérje (ferritin) nanorészecske-vakcinát fejlesztettek, liposzóma kiegészítővel. Ehhez a vírus több alkotórészét, illetve variánsát is hozzá tudják kötni, amivel sokoldalú immunválaszt hoznak létre.  A kutatók szerint a vakcina nemcsak a koronavírus ellen, hanem a SARS- és a MERS-járványt okozó koronavírusok ellen is védelmet nyújthat. 

Fotó: JOSEPH PREZIOSO / AFP

Az amerikai hadsereg vakcinája jelenleg a preklinikai, illetve a klinikai egyes fázisú vizsgálatokon vannak túl, és az első eredmények igen biztatók.

Az oltóanyag az újabb mutációkkal szemben is védelmet nyújthat

Amennyiben a koncepció működni fog, úgy a jövőbeni variánsokkal szemben is védelmet nyújthat a vakcina.

Az oltóanyag ugyanis egy adjuvánst, azaz egy újonnan kifejlesztett molekulát is tartalmaz, amely felerősítheti az oltás hatását, ezáltal hosszabb távú védelmet biztosítva.

A jelenleg alkalmazott koronavírus elleni vakcinák közül csak a Sinopharm és a Sinovac oltóanyagában található adjuváns, de más betegségek elleni vakcinák is esetében szokták alkalmazni. Az amerikai hadsereg azonban nem egy meglévő adjuvánst adott hozzá az oltóanyagához, hanem egy teljesen új molekulát fejlesztett ki. 

A klinikai egyes fázisú vizsgálat protokollját a hadsereg kutatói közzétették, így az bárki számára elérhető. Az oltóanyagot egyelőre a 18 és 55 év közöttieknél tesztelik.