Bő egy órával ezelőtt leszállt Belgrádban a Novak Djokovicsot szállító repülőgép – a világ legjobb teniszezőjének hétfőn a sorsolás és a hivatalos program szerint az Australian Open centerpályáján kellett volna szerepelnie, ám elveszítette a vízumát, kitoloncolták az országból, így nem szerezheti meg pályafutása 21. Grand Slam-trófeáját.

A szerb játékos édesanyja a repülőtéren azt mondta, Djokovics a következő napokban Belgrádban próbálja meg feldolgozni az eseményeket, és senkinek nem kíván nyilatkozni.

Fotó: Darko Bandic

 

Egy másik szerb teniszező, Dusan Lajovics győzelemmel rajtolt Melbourne-ben, ami magyar szempontból rossz hír, hiszen Fucsovics Mártont búcsúztatta öt játszmában. A sportoló a mérkőzést követő sajtótájékoztatón azt mondta, hatalmas erőt adott neki, hogy a szurkolók a Djokovics arcképével díszített zászlókkal buzdították, ő pedig a legfontosabb pillanatokban honfitársáért is küzdött.

A magyar származású Györe László a torna előtt újságírói kérdésre azt mondta, a Szerbiából érkező sportolók mind kiállnak Djokovics mellett, ám ő is hall angol és spanyol nyelven beszélgetni olyanokat, akik kritizálják a világelső viselkedését.

A szintén szerb Miomir Kecmanovics egyenesen kijelentette, az a célja a szerb teniszezőknek, hogy bosszút álljanak Djokovicsért, akit véleménye szerint ok nélkül hurcoltak meg.

Fotó: ANDREJ ISAKOVIC / AFP