Utasítást adott a Pokol kapujának nevezett kráter lezárására a Türkmenisztánt uraló Gurbanguly Berdymukhamedov – írja a France 24. Az ország elnöke a televízióban beszélt erről, szerinte a képződmény gazdasági és környezeti károkat is okoz, egyrészt az elvesztegetett földgáz révén, másrészt a környék lakóinak egészségkárosodása kapcsán.

Fotó: Michael Runkel / Robert Harding Premium / robertharding via AFP

Az elnöki utasításon dolgozó szakértőknek nem lesz könnyű dolguk, hogy eloltsák a Karakum sivatagban található Darvaza kráter tüzét, ugyanis ezt 50 éve nem sikerült megoldani, noha az elnök erre már 2010-ben is utasítást adott egyszer. A jelenség még 1971-ben jött létre, amikor egy szovjet fúrás balul sült el, miután egy földgázüreget talált el. A fúrótornyot elnyelte a föld és a környező területen is beszakadt.

A veszélyes gázok terjedését leállítandó, a szovjetek begyújtották azokat és a tűz azóta ég a kráterben. Minden korábbi kísérlet annak eloltására kudarcba fulladt. Ez nem is csoda, hiszen a kráter 70 méter széles és 20 méter mély. Az időközben turistalátványossággá lett krátert az elnök 2018-ban hivatalosan Karakum ragyogásává nevezte át.