A tálibok és az afgán civil társadalom tagjai közötti találkozó segített „megtörni a jeget” Oslóban vasárnap, az iszlám fundamentalisták és a nyugati diplomaták közötti tárgyalások előestéjén

– mondta egy afgán aktivista az AFP hírügynökségnek.

Az Amir Khan Muttaqi külügyminiszter vezette tálib küldöttség, amely augusztusi hatalomba való visszatérésük óta első alkalommal látogatott Európába, zárt ajtók mögött találkozott a diaszpórában élő afgán feminista aktivistákkal és újságírókkal az Oslo melletti Soria Moria Hotelben.

A megbeszélések során Muttaqi a tálibok követelését képviseli, hogy 

az Egyesült Államok és más nyugati országok által befagyasztott közel 10 milliárd dollárt tegyék elérhetővé 

annak érdekében, hogy enyhüljön az Afganisztánban kialakult humanitárius katasztrófaveszély.

A keményvonalas iszlamisták augusztusban kerültek vissza a hatalomba, amikor az amerikai és külföldi csapatok a harctéren kialakult patthelyzetet követően megkezdték végső kivonulásukat az országból, amit Joe Biden amerikai elnök döntése meglepetésre felgyorsított.

Egyetlen ország sem ismerte el a tálibok kormányát, amely hírhedt az 1996 és 2001 közötti első hatalmi időszakában történt emberi jogok megsértéséről, ami után az Egyesült Államok vezette invázióval megbuktatták őket. A tálibok hatalomátvétele óta drasztikusan romlott a humanitárius helyzet Afganisztánban. A nemzetközi segélyezés hirtelen leállt, és az Egyesült Államok 9,5 milliárd dollár (8,4 milliárd euró) értékű, tengerentúlon tartott afgán központi banki eszközt fagyasztott be.

Az ENSZ szerint az éhezés jelenleg 23 millió afgánt, vagyis a lakosság 55 százalékát fenyegeti, 

és idén 5 milliárd dollárra van szüksége az adományozó országoktól az ország humanitárius válságának kezelésére.

A vasárnaptól keddig tartó látogatás során találkozókra kerül sor a keményvonalas iszlamisták, a norvég hatóságok és számos szövetséges ország, köztük Nagy-Britannia, az Franciaország, Németország, Olaszország és az Egyesült Államok tisztviselői között – áll a norvég külügyminisztérium közleményében.