Lemondott az afgán ENSZ-nagykövet, miután az Afganisztánban augusztusban hatalomra került radikális iszlamista tálibok saját küldöttükkel akarták leváltani. Farhan Hak, a világszervezet szóvivője pénteken ismertette, hogy Gulám Iszacsai afgán nagykövet a héten lemondott megbízatásáról. Az ENSZ-hez akkreditált afgán diplomáciai misszió a Twitteren közölte, hogy Iszacsai helyét Naszír Faik fogja átvenni ügyvivőként. 

Fotó: Shutterstock

A tálibok vezetése saját emberét akarja a radikálisok korábbi szóvivője, Szuhail Sahín személyében a dél-ázsiai ország ENSZ-nagyköveti posztjára ültetni.

Iszacsai már régóta szolgál diplomataként a világszervezetnél, a nagyköveti tisztségre pedig tavaly júniusban nevezte ki Asraf Gáni, akinek kormánya az amerikai csapatkivonás és a tálibok katonai sikerei nyomán idén augusztusban megbukott. A radikális iszlamisták kormánya lépéseket tett Iszacsai megbízatásának visszavonása érdekében, de az ENSZ közgyűlése december 6-án elnapolta a kérdést, így a diplomata akkor még megtarthatta hivatalát.

Fellázadtak az afgán nők

Nők tucatjai tüntettek Kabulban mindenekelőtt az oktatással, munkavégzéssel kapcsolatos és politikai jogaikért. A résztvevők azt skandálták, hogy élelmiszert, karriert és szabadságot. A tüntetés egyes résztvevői mindemellett támogatták a tálib vezetés azon bírálatát, hogy a nemzetközi közösség befagyasztotta az Afganisztánnak szánt segélyeit.