A koronavírus európai megjelenése óta több mint tizenhatezren hívták már fel a bécsi korona-segélyvonalat. 

Főleg depresszió, párkapcsolati problémák, anyagi gondok vagy családon belüli konfliktusok miatt kérnek segítséget. 

Az elkövetkező években várhatóan még nagyobb terheléssel kell szembenéznie a területnek – írja az ORF.

Bécsben 2020 tavasza óta működik a korona-segélyvonal, amelyet kifejezetten azért hívtak életre, hogy az embereknek legyen hova fordulniuk a pandémia nyomán kialakult lelki problémáikkal. A lelkisegély-szolgálatot elindítása óta már több mint tizenhatezren hívták fel. 

Az átlagos telefonáló 45 éves, minél tovább tart azonban a járvány, annál több fiatal van a segélykérők között.

Jellemző, hogy nők nagyobb arányban hívják a segélyvonalat, mint férfiak.

Fotó: Shutterstock

A vonal másik végén reggel 8:00-tól este 20:00 óráig tizenöt pszichológus, pszichoterapeuta és szociális munkás váltja egymást és keres megoldást a gondjaira. Noha nem lehet minden problémát azonnal telefonon keresztül megoldani, minden esetben igyekeznek átlendíteni a hívót az akut pszichés krízisen.

A lelkisegély-szolgálat vezetője, Georg Psota elmondta, hogy itt az alkalom, hogy lekerüljön a stigma a pszichés betegekről. A főorvos elmondta, hogy a pandémia kezdete óta ötven százalékkal több hívás futott be a szociálpszichiátriai sürgősségi szolgálathoz.

Magyarországon is sok magányos ember hívja a lelkisegélyt az ünnepek alatt. A nap 24 órájában ingyenesen hívható 116-123-os telefonszámra egy napon nagyjából négyszáz-hatszáz hívás érkezik.