Újabb sikkasztási vádakkal néz szembe Alekszej Navalnij, és elítélése esetén akár további 15 évet is kaphat – írja a The Guardian. Az ellenzéki vezetőt a korrupcióellenes szervezetéhez (FBK) érkezett adományok elsikkasztásával vádolják és az IK-2-es büntetőtelepen tartják ügye tárgyalásait, a Moszkvától 3-4 órányi autóútra található Vladimirban.

Navalnij tagadja a vádakat, melyeket politikailag motiváltnak nevez, különösen miután az FBK 2021. elején nyilvánosságra hozta Vlagyimir Putyin több mint 1 milliárd dolláros palotájáról szóló dokumentumfilmjét.

Fotó: Alexander NEMENOV / AFP

A három és fél éves büntetését töltő aktivista 2020-ban túlélt egy mérgezést is, majd amikor 2021-ben Oroszországba utazott, letartóztatták és szintén sikkasztásra hivatkozva elítélték. Támogatói és családja szerint azzal, hogy a tárgyalást a Moszkvától távoli büntetőtelepen tartják, a Kreml könnyű győzelmet szeretne aratni. Felesége, Julia Navalnaja az Instagramon arról írt, hogy a hatóságok el kívánják rejteni férjét az újságírók és támogatói elől és szánalmas az, hogy félnek a moszkvai tárgyalástól.

A keddi meghallgatáson a kék rabruhás Navalnijnak és feleségének volt lehetőségük megölelniük egymást, mivel a büntetőtelepen tartott tárgyaláson az aktivista nem volt orosz szokás szerint ketrecben, tekintve, hogy az eljárás már eleve a börtönben zajlott.

Maria Pevcsikh, Navalnij egy másik szövetségese szerint ahogy a figyelem egyre inkább Ukrajna felé terelődik, úgy kerül egyre nagyobb veszélybe a bebörtönzött ellenzéki, akit szerint meg is ölhetnek a rácsok mögött.

A tárgyalásról tudósító újságírók nem vihettek a terembe laptopot, telefont vagy diktafont.