Talán egyáltalán nem meglepő, hogy az Egyesült Államok – a G7-tel és az Európai Unióval párhuzamosan – azon gondolkozik, hogy megvonja a „legkedveltebb nemzet” státuszt Oroszországtól – írja a CNN.

Ez a szabadkereskedelmi egyezményekben szereplő jogi minősítés a vámszabályokra, importkvótákra és más kereskedelmi eljárásokra is komoly hatással bír, továbbá a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) működésének is fontos alapja. Az Egyesült Államokban – ahol állandó normális kereskedelmi viszonyok néven fut ez a minősítés – megvonásához a kongresszusnak kell lépnie. Ennek ellenére az erről szóló törekvéseket pénteken várhatóan Joe Biden amerikai elnök fogja bejelenteni, amit követ majd a törvényhozás tevékenysége.

Fotó: Nicholas Kamm / AFP

A hajszálvékony demokrata többséggel rendelkező szenátusban kétpárti tárgyalások zajlanak Oroszország kereskedelmi státuszáról, miután az orosz energiahordozókra kivetett embargóról szóló törvényből az erre vonatkozó javaslatok a Fehér Ház aggodalmainak hatására kimaradtak, helyette Oroszország WTO státuszának felülvizsgálatának igénye került a javaslatba.

A szenátus pénzügyi bizottságának az elnöke, a demokrata Ron Wyden Oregon államból azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy mind a kongresszussal, mind a Fehér Házzal tárgyal, hogy a törvény szövege a korábbinál erőteljesebb nyelvezettel érkezzen meg a képviselőházból a szenátusba, akár már a következő héten.

A szenátus pénzügyi bizottságának vezető republikánus tagja, Mike Crapo Idaho államból szintén azt állította, hogy az állandó normális kereskedelmi viszonyok megvonása nélkül nem támogatná a javaslatot.