Hétfő este a Facebook-oldalán üzent Orbán Viktor miniszterelnök a követőinek az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. A kormányfő kiemelte: a nemzetközi politika nehéz műfaj.

Én több mint harminc éve űzöm ezt a szakmát. Ez a harmadik háború, amely a szomszédságunkban zajlik a kormányzásom alatt 

- írta Orbán, majd fel is sorolta ezeket. 

1999-ben, egy nappal a belépésünk után a beavatkozott a koszovói háborúba. 2014-ben a krími válság, most pedig a második ukrán–orosz háború jön szembe velem.

A kormányfő hozzátette: a kormány a kormányzati tapasztalat előnye, hogy tudja, mi az a stratégiai nyugalom:keveset beszélni, akkor viszont pontosan, felelősségteljesen.

Ilyenkor nem megengedhető, hogy a kampány szempontjai a nemzeti érdekek elé tolakodjanak. Akár egy rossz mondattal is bajt lehet okozni. Háborús helyzetben a beszéd már fél cselekvés.

"Az ellenzék fegyvereket akar küldeni, amivel majd oroszokra fognak lőni, vagy katonákat, akik majd az oroszok ellen fognak harcolni. Ez azt bizonyítja, hogy nincs rutinjuk, nincs tudásuk, és hiányzik belőlük a felelősségérzet. Felelőtlen nyilatkozataikkal csak olajat öntenek a tűzre, ez pedig Magyarország érdekeivel ellentétes" - írta Orbán Viktor. 
Kalandorpolitika helyett felelős politizálásra, biztonságra és stabilitásra van szükség.