Bármilyen érvvel támasztják is alá, veszélyes és destabilizáló hatású az Észak-atlanti Szövetség keleti szárnyának megerősítése - mondta Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön. "Európa militarizálódása a szövetség erőfeszítéseinek köszönhetően egyre nagyobb lendületet vesz, a megszilárdítja oroszellenes irányvonalát” – tette hozzá. Azzal pedig, hogy Ukrajnának is több fegyvert ígért, a szövetség megerősíti, hogy érdekelt az ellenségeskedések folytatásában.

Fotó: Sputnik via AFP

Mint ismert, a NATO Oroszország Ukrajna elleni háborújára válaszul szigorított védelmi tervein. Reagáló erőinek bizonyos elemeit az Ukrajnával határos országokba – köztük hazánkba - csoportosítják át, 40 ezer katonát, valamint légi és tengeri erőket helyezve a keleti szárnyra, a NATO közvetlen parancsnoksága alá. Négy további - több nemzet katonáiból álló - harccsoportot is felállítanak rövid időn belül Bulgáriában, Romániában, Szlovákiában és Magyarországon.

A tervezett lépések miatt Zaharova azzal vádolta a NATO-t, hogy önálló akaratkifejtésre képtelenül követi az Egyesült Államok irányvonalát, amely teljesen be akarja keríteni Oroszországot. Szerinte az oroszellenes hisztériát azért szítják, hogy növeljék a fegyvervásárlásokat, amiből különösen Washington húz anyagi hasznot.

Ezenkívül – véli Zaharova - a NATO eltussolta az amerikaiak biológiai és vegyi fegyverekkel kapcsolatos titkos kutatásait, és hamisan vádolta Oroszországot azzal, hogy ABC-fegyvereket (nukleáris, biológiai és kémiai) akar bevetni. Csütörtökön egyébként az orosz védelmi minisztérium újabb jelentést tett közzé az Egyesült Államok állítólagos ukrajnai "titkos laboratóriumairól", ahol életveszélyes kórokozókkal kísérleteznek.