Nagy-Britannia a menedékkérők tízezreit telepítheti Ruandába egy új partnerség keretében

– mondta Boris Johnson miniszterelnök csütörtökön, amikor felvázolta a Csatorna-alagúton átívelő migrációs probléma megoldását célzó intézkedéseket.

Gondoskodnunk kell arról, hogy az Egyesült Királyságban a menedékjoghoz vezető egyetlen út biztonságos és legális legyen

– mondta a kormányfő a délkelet-angliai Kentben, ahol tavaly menekültek ezrei szálltak partra a Csatorna-alagút partjainál. A kormány közölte, hogy Nagy-Britannia kezdetben 120 millió fonttal (közel 54 milliárd forint) járul hozzá a partnerséghez. 

Fotó: DAN KITWOOD / AFP

Azok, akik megpróbálják ezt kikerülni, vagy visszaélnek a rendszerünkkel, nem kapnak automatikus lehetőséget a hazánkban való letelepedésre, hanem gyorsan és humánus módon elszállítják őket egy biztonságos harmadik országba vagy a származási országukba

 – mondta a Reuters beszámolója szerint.

A miniszterelnök azt is mondta, hogy 

bárki, aki idén január 1. óta illegálisan érkezett Nagy-Britanniába, mostantól áthelyezhető a közép-afrikai Ruandába, ez pedig szerinte megzavarja majd az embercsempészek munkáját. 

Fotó: SYLVAIN LEFEVRE / AFP


A tervet gyors és erős kritika érte az ellenzéki pártok részéről, a munkáspárti Yvette Cooper azt mondta, hogy az elképzelés egy zsarolás, ami kivitelezhetetlen és etikátlan is. Johnson azt mondta, tudja, hogy a tervet kritizálni fogják, és jogi kihívásokkal is szembe kell néznie az elképzelésnek, de megígérte, hogy mindent megtesz a megvalósításáért.