1980 és 2015 között megjelent több tucat kínai orvosi folyóiratcikkben lehetett olvasni arról, hogy a kínai orvosok az agyhalál megállapítása nélkül hajtottak végre szervátültetéseket – számolt be egy vezető amerikai orvosi folyóiratban megjelent új kutatás.

A kínai kormány évtizedeken át engedélyezte kivégzett foglyok szervkivételét, 

amit az orvosi etika széles körben elítél, mivel a halálraítéltek nem adhatnak valódi beleegyezést a szervadományozáshoz – számolt be az Axios.

2015-re a kínai kormány azt állította, hogy véget vetett a gyakorlatnak, és önkéntes szervadományozási rendszert hozott létre, kutatók azonban kétségbe vonták ezt az állítást és lehetséges, hogy a kivégzett foglyok egyes szerveit még mindig felhasználják.

A kutatók 71 olyan, 1980 és 2015 közötti kínai orvosi folyóiratokban megjelent cikket azonosítottak, amelyekben az orvosok leírták, hogy anélkül szereztek szervet anélkül, hogy előzetesen elvégeztek volna agyhalál megállapításához szükséges kulcsfontosságú vizsgálatokat – olvasható az American Journal of Transplantation című szakfolyóirat április 4-én megjelent cikkében.

Fotó: Shutterstock

Az agyhalál megállapítása, amely a szervkivétel szokásos előfeltétele, egy sor elvégzendő orvosi vizsgálatot foglal magában, melyek több órát is igénybe vehetnek. A legfontosabb utolsó lépés az apnoe-vizsgálat, amelyhez a donor beteg intubálása szükséges.

A foglyok életfontosságú szerveinek kivétele szoros együttműködést igényel az ítéletvégrehajtó és a transzplantációs csapat között –  állítják a kutatók. 

Ha a kivégzést a transzplantáció klinikai követelményeinek figyelmen kívül hagyásával hajtják végre, tönkremehetnek a szervek 

 – mondta a kutatás társszerzője, Jacob Lavee, a tel-avivi Sheba Medical Center szívátültetési osztályának igazgatója.

Lavee először 2005-ben értesült arról, hogy Kína kivégzett foglyokat használ fel szervkereskedelemre, amikor az egyik izraeli betege Kínába repült egy két héttel előre beütemezett szívátültetésre.

A beteg ezután elutazott Kínába, és pontosan azon a napon végezték el rajta a szívátültetést, amelyet két héttel korábban megígértek neki

–  mondta Lavee.

Az élmény megrázta Lavee-t, aki ezután izraeli törvényhozókkal együttműködve segített elfogadtatni egy olyan törvényt, amely megtiltja az izraeli biztosítótársaságoknak, hogy fedezzék a transzplantációs eljárások költségeit olyan országokban, amelyek nem felelnek meg a transzplantációra vonatkozó nemzetközi etikai normáknak.