Az ukrán bíróság hétfőn életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt egy orosz katonát egy fegyvertelen civil megöléséért a háború kitörése óta indított első, háborús bűnökkel kapcsolatos perben – számolt be róla a Reuters.

A 21 éves harckocsiparancsnok, Vagyim Sisimarin bűnösnek vallotta magát abban, hogy február 28-án az északkelet-ukrajnai Csupahivka faluban megölte a 62 éves Oleksandr Selipovot, miután parancsot kapott arra, hogy lője le.

Szerhij Agafonov bíró szerint Sisimarin a felettese bűnös parancsát végrehajtva több lövést adott le az áldozat fejére automata fegyveréből.

Russian soldier Vadim Shishimarin, 21, suspected of violations of the laws and norms of war,  inside a cage during a court hearing, amid Russia's invasion of Ukraine, in Kyiv, Ukraine May 20, 2022 (Photo by Maxym Marusenko/NurPhoto) (Photo by Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Maxym Marusenko / NurPhoto via AFP

A múlt heti bírósági tárgyalás során Sisimarin elismerte tettét, együttműködőnek mutatkozott, és bocsánatot kért az áldozat özvegyétől, Katerina Selipovától.

Tekintettel arra, hogy az elkövetett bűncselekmény a béke, a biztonság, az emberiség és a nemzetközi jogrend elleni bűncselekmény, a bíróság nem látja lehetőségét annak, hogy Sisimarinra enyhébb büntetést szabjon ki

– áll az ítélet indoklásában.

A tárgyalásnak és az ítéletnek szimbolikus jelentősége is van Ukrajna számára. Kijev az invázió kezdete óta a civilek elleni atrocitások hosszú sorával és rendszeres brutalitással vádolta meg Oroszországot. Az ukránok állításuk szerint a harcok kezdete óta több mint 10 ezer lehetséges háborús bűntettet azonosítottak.

Oroszország kezdetektől tagadja, hogy szándékosan civileket támadott volna, és azt is tagadja, hogy háborús bűnöket követtek volna el.