Közélet

Bűnösnek vallotta magát az első perbe fogott orosz katona: fegyvertelen civilt ölt

Megkezdődött az első tárgyalás Kijevben szerdán, melynek során egy orosz katonát vádolnak háborús bűnök elkövetésével – írja a Deutsche Welle. A bíróság elé álló orosz katonát egy 62 éves civil megölésével vádolják, és akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, amennyiben igazolást nyer, hogy elkövette a terhére rótt cselekedetet.

Kijev, 2022. május 13.Az ukrán civilek megölésével vádolt 21 éves Vadim Sisimarin orosz őrmester perének tárgyalására érkezik egy kijevi bíróságon 2022. május 13-án. Ez az első per az ukrajnai háború kezdete óta, amelyben háborús bűnök elkövetésével vádolnak meg valakit.MTI/AP/Efrem Lukackij
Fotó: Efrem Lukackij / MTI/AP

Ügyvéde elmondta, hogy védence érti a vádakat és hogy ez az első hasonló vádemelés. Az ukrán hatóságok szerint a vádlott együttműködik a nyomozókkal.

Az ügyészek szerint a 21 éves Vagyim Sisimarin egy harckocsiosztag vezetője volt, amikor egységét támadás érte. A vádak szerint négy társával ellopott egy autót és út közben egy északkeleti faluban egy 62 éves bicikliző férfival találkoztak. Az egyik katona utasította a vádlottat, hogy ölje meg, nehogy jelentse jelenlétüket, ezt a gépjármű ablakából a vádlott meg is tette.

A mostani eljárást további hasonlóak követhetik, hiszen az ügyészség szerint további csaknem további 12 ezer háborús bűnesetet vizsgálnak és több mint 5600 nemzetbiztonság elleni bűntény kapcsán nyomoznak, melyekkel kapcsolatban 623 gyanúsítottat azonosítottak.

 

tárgyalás orosz-ukrán háború per háborús bünők
Kapcsolódó cikkek