A nyári táborok időszaka június közepén elindul. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlásokat fogalmazott meg a táboroztatás során betartandó higiénés szabályokról és a szervezéssel kapcsolatos tudnivalókról. 

A Táborfigyelő adati szerint idén nyáron közel 600 táborturnus közül választhatnak a szülők és gyermekeik. A jelentkezések számának nagyarányú növekedésének együtt kell járnia a táborok számának növekedésével, ugyanis tavaly egyes táboroknál már várólistákat kellett állítani, mondta Tóth Béla, a Táborfigyelő gyermektábor-összehasonlító portál vezetője. A klasszikus sportos, idegen nyelvi, kézműves vagy lovas témák mellett egyre több különleges tábor közül választhatnak a gyerekek. 

A táborok árai napi néhány ezer forintnál kezdődnek, de van olyan program, amiért naponta 23 ezret kérnek a táborszervezők.

Utóbbi összeget egy Tisza-tavi SUP-táborban kell megfizetni, de például a Margitszigeten egy napközis tábort heti 25 ezer forintért kínálnak. 

2021.08.10. Békéscsaba Okos Lurkó Tábor Kézműves tábor a Gabona múzeumban Képen: Hugyecz László fazekasmester tartott bemutatót fotó Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap
Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap

Az NNK azt írja, mivel március 7-ével megszűntek a járványügyi korlátozások, így a nyári táborokat ismét a korábbi megszokott keretek között lehet megszervezni.

Figyelni kell a higiénés szabályok betartására

A tábort az üdültetés kezdete előtt legalább hat héttel a tábor helye szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal népegészségügyi feladatkörében eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalánál be kell jelenteni. 

Tekintettel arra, hogy a koronavírus jelentette kockázat ugyan kisebb súllyal, de továbbra is jelen van, ezért a gyermekek táboroztatása során is kiemelt figyelmet kell fordítani a közegészség- és járványügyi biztonságra, az általános higiénés szabályok betartására. 

A táborokban kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző diák, illetve szervező vehet részt, melyről nyilatkozni is szükséges.

Az NNK azt javasolja továbbá, hogy a táborban részt vevő szervezők és segítők lehetőség szerint rendelkezzenek a koronavírus elleni védőoltással, legalább az alapimmunizálással, ami jellemzően két oltást jelent.

Fotó: Lang Róbert

A szervezőknek a táborvezetőket írásban kell arról tájékoztatni, hogy – szükség esetén a nap bármely szakában – hol biztosítható a táborozók orvosi ellátása.

Javasolják, hogy a táboroztatók részesítsék előnyben a szabadtéri foglalkozásokat. Zárt térben történő foglalkozásoknál pedig rendszeres szellőztessenek, az időjárás és a környező forgalom függvényében.

A tábor működtetése során gondoskodjanak a személyi higiénés szabályok betartásáról, melynek alapja a gyakori, alapos szappanos kézmosás, esetleg kézfertőtlenítés, valamint a köhögési etikett betartása.

A táborozók által használt játékokat, sport- és játszótéri eszközöket szintén javasolt rendszeresen vírusölő hatású szerrel fertőtleníteni. 

A betegeket azonnal el kell különíteni

Amennyiben egy gyermeknél vagy szervezőnél, segítőnél betegség tünetei jelentkeznek, haladéktalanul el kell őt különíteni, egyúttal értesíteni kell a szervezők által előzetesen felkért, megbízott orvost, aki dönt a további teendőkről. Gyermek esetén a szülők értesítéséről is gondoskodni kell. A beteg gyermek felügyeletét ellátó személynek kesztyű és maszk használata kötelező.