Magyarország nem szavazza meg az Európai Bizottság kezdeményezését az Oroszország elleni szankciókról, mert az az országnak problémát jelent, és a megoldásra nem tartalmaz javaslatot – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az Országházban.

A tárcavezető napirend előtti felszólalásában kiemelte, hogy nem lehet a magyarokkal megfizettetni a háború árát. Rámutatott, hogy Magyarország támogatta az eddigi öt brüsszeli szankciós csomagot, de jelezte, hogy

 vörös vonal Magyarország energiaellátási biztonságának garantálása. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 9-én.
MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az energiaellátáshoz kellenek kőolaj- ás gázforrások, valamint vezetékek, amelyek idehozzák azt magyarázta. Hozzátette, hogy az ország földrajzi elhelyezkedése, a szállítási útvonalak, valamint az olaj- és gázmezők elhelyezkedése, elérhetősége határozza meg Magyarország energiaellátásának biztonságát.

Közölte, hogy minden ország energiaellátási szerkezete más és az uniós állam- és kormányfők megállapodtak, hogy csakis olyan lépéseket tehet az EU, amelyek figyelembe veszik az egyes tagállamok eltérő energiaellátási szerkezetét. Ezt az egységet rúgta fel most az Európai Bizottság javaslata az olajembargóról – fűzte hozzá.

Úgy vélte, a mostani brüsszeli javaslat azonban felér egy magyar gazdaságra ledobott atombombával, lerombolná Magyarország biztos lábakon álló energiaellátását, elfogadása esetén a magyar gazdaság működtetéséhez szükséges kőolaj beszerzése lehetetlenné válna. Magyarországra csak csővezetéken jöhet kőolaj és a szükséges mennyiség csaknem kétharmada Oroszországból érkezik – magyarázta.