Az Egyesült Államok képviselőházának hírszerzés bizottsága előtt beszélt az azonosítatlan légi jelenségek (unidentified aerial phenomena, UAP) kapcsán két vezető tisztviselő a Pentagonból – olvasható a meghallgatásról szóló Reuters összefoglalóban.

Ronald Moultrie és Scott Bray beszámolójára azt követően került sor, hogy 11 hónapja egy jelentés mintegy 140 esetet mutatott be, melyeket az amerikai hadsereg tapasztalt 2004 óta. Az új terminológiát az UFO-k általánosan használatos földönkívüli eredete tette szükségessé.

Ufo,,An,Alien,Plate,Hovering,Over,The,Field,,Hovering,Motionless
Fotó: Shutterstock

Bray, aki a haditengerészet hírszerzésénél igazgatóhelyettes elismerte, hogy több esetben nem tudnak magyarázatot adni a jelenségekre, ugyanakkor hozzátette, hogy ezek közül néhány esetben a magyarázat hiányának az oka az adatok hiánya. Más esetekben a hírszerző szerint a repülés tulajdonságai vagy más feltételek vezettek váratlan történésekhez. Azonban ezekben az esetekben sem utal semmi földönkívüli eredetre.

A jelenség vizsgálatára létrehozott Pentagon csapatot vezető Moultrie elmondta, hogy 

a fegyveres erők tagjai találkoztak ilyen jelenségekkel és mivel ezek veszélyt jelentenek a repülésbiztonságra és az általános biztonsági helyzetre, elkötelezettek ezek eredetének felderítésére.

Mind a két Pentagon tisztviselő megerősítette, hogy szeretnék a stigmát ezek észlelésével kapcsolatban eltávolítani és bátorítani a pilótákat ezek jelentésére bátorítani. Azonban akárcsak a tavaly nyilvánosságra hozott jelentés, a mostani meghallgatás is főként a nemzetbiztonsági kérdésekre és nem ezek földönkívüli eredetére koncentráltak.

Azonban kérdésre válaszolva Moultrie elmondta, hogy az információkat igyekeznek követni, bárhova vezessenek is azok, továbbá nyitottak minden hipotézisre azok magyarázatával kapcsolatban.

Mi is annyira szeretnénk tudni mi van odaát, mint amennyire ön szeretné tudni mi van odaát

– fogalmazott Moultrie, aki elmondta, hogy sci-fi rajongóként nőtt fel. A meghallgatás zárt ajtók között folytatódik majd. A meghallgatás előtt védelmi és hírszerzési elemzők nem tudták kizárni ezek földönkívüli eredetét, mondták vezető tisztségviselők.

A tavalyi jelentés és a keddi meghallgatás fordulópontot jelent az esetek kapcsán, miután az amerikai kormány évtizedeken keresztül igyekeztek cáfolni ezeket az észleléseket. Ugyanakkor az is elhangzott, hogy a zárt ajtók mögötti folytatásra azért is van szükség, hogy az amerikai hadsereg észlelésekkel kapcsolatos módszereit védelmezi. 

Hasonló meghallgatásokra nem került sor azóta, hogy az amerikai légierő 1969-ben megszüntette a Project Blue Book (Kék Könyv Projekt) nevű UFO programját.

A hírszerzési vezetők szerint ütközés nem történt egyetlen esetben sem, de 11 majdnem igen, arról is beszéltek, hogy legalább pár esetben valószínű, hogy fizikai objektumokról van szó. 80-at közülük radarok és más szenzorok is érzékelték. Kommunikáció felvételére nem történt kísérlet sem ezek, sem az amerikai hadsereg részéről sem.