Ezen a hétvégén is lehetőség lesz a lejárt személyi okmányok meghosszabbítására, hiszen Budapest és Pest megye valamennyi kormányablaka, vidéken pedig több mint 120 kijelölt kormányablak szombaton és vasárnap 8 és 14 óra között fogadja az érkezőket – közölte a Miniszterelnökség pénteken.

20201020 SzombathelySzemélyi igazolvány, lakcímkártya illusztráció December 15-ig még érvényesek Magyarország területén azok az okmányok, amelyek a tavaszi veszélyhelyzet ideje alatt jártak le. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe
Fotó: Cseh Gábor / Vas Népe

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy kevesebb mint két hét áll már csak rendelkezésre a járvány miatti veszélyhelyzet alatt lejárt, és június 30-ig automatikusan meghosszabbított személyazonosító okmányok cseréjére. 

Jelezték: hétvégén kizárólag a veszélyhelyzet alatt lejárt személyazonosító igazolvány, vezetői engedély és útlevél cseréjét lehet intézni a kormányzati ügyfélszolgálatokon.

Előzetes időpont foglalásra nincs szükség, akkor is érdemes felkeresni a kormányablakot, ha a foglalható időpontok már beteltek – tették hozzá. 

Azt tanácsolták: indulás előtt az ügyfelek mindenképp ellenőrizzék az ügyfélszolgálatok nyitvatartását a kormányablakok weboldalán. Érdemes élni a hétvégi ügyintézés lehetőségével, mert

az elmúlt hetek tapasztalatai alapján a várakozási idő kevesebb mint fele a hétköznapinak

– fogalmaztak. 

A Miniszterelnökség azt kérte, senki se halassza az utolsó pillanatra okmányai megújítását, hiszen ezek a mindennapi élet számos területén elengedhetetlenül fontosak. A nyári szünet kezdetével különösen ajánlották, hogy mindenki ellenőrizze okmányai érvényességét, hiszen a lejárt okmányok egy külföldi vagy belföldi utazás során is komoly kellemetlenséget okozhatnak. 

A közleményben arra is kitértek, hogy a járványügyi veszélyhelyzet végével a június 1-jén vagy azután lejárt, illetve lejáró személyi okmányok csak a rajtuk feltüntetett dátumig érvényesek, így azok már most sem használhatók. Akinek ilyen okmánya van, azoknak azt javasolták, mielőbb keressenek fel egy kormányablakot.