Támogatja, hogy megkapja az engedélyt Törökország F-16-os típusú vadászgépek vásárlására, közölte a Reuters szerint Joe Biden amerikai elnök csütörtökön a madridi NATO-csúcs végén tartott sajtótájékoztatón, továbbá azt is elmondta, hogy a tranzakcióhoz szükséges kongresszusi jóváhagyás is sínen van.

KONYA, TURKIYE - APRIL 21: Pilot Major Emre Mert of SOLOTURK, the aerobatic team of the Turkish Air Force, is seen in the F-16 cockpit as he performs demonstration flight rehearsal at the 3rd Main Jet Base Command in Konya, Turkiye on May 11, 2022. It was the first demonstration team in the world to perform the "Cobra Maneuver", "maintaining straight flight by rearing the aircraft nose up at the lowest speed at low altitude", with an F-16 fighter aircraft for the first time in the world. Evrim Aydin / Anadolu Agency (Photo by Evrim Aydin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Fotó: Evrim Aydin / Anadolu Agency via AFP

Az elnök ugyanakkor visszautasította a feltételezést, hogy a támogatás annak az eredménye, hogy Törökország hajlandó volt visszakozni a svéd és finn csatlakozási törekvések kapcsán belengetett vétó kapcsán. Hozzátette, hogy álláspontja nem változott a decemberi véleményéhez képest, akkor is csak arra mutatott rá, hogy ehhez a kongresszus jóváhagyására is szükség van.

Törökország még októberben jelezte vásárlási szándékát 40 darab F-16-os vadászgépre 

és további közel 80 modernizációs szettre a már meglévő repülőivel kapcsolatban.

Azonban az amerikai törvényhozásban a törökökkel szembeni érzések mélypontra kerültek az elmúlt években miután Ankara orosz gyártmányú légvédelmi rendszereket rendelt, szankciókat és az F-35-ös programból történő kizárást vonva maga után. 

Szerdán már a Biden-kormány egy másik vezető tisztségviselője is jelezte, hogy támogatja a török beszerzést. Celeste Wallander Pentagon tisztviselő szerint az erős török védelmi képességek a NATO-t is megerősítik. Az F-16-osokat gyártó Lockheed Martin részvényei a szélesebb körű esése ellenére a pozitív tartományban is maradtak a hírek hatására.