Hegedüs Zsuzsa meggondolta magát: örül Orbán Viktor bécsi nyilatkozatának, a lemondása pedig okafogyottá vált – írja a Mandiner. A portál beszámolója szerint a miniszterelnök Ausztriában a tusványosi beszédére is kitért, ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Az, hogy néha félreérthetően fogalmazok, előfordul. De arra kértem a kancellár urat, hogy legyen kedves minden ezzel kapcsolatos információt kulturális kontextusba helyezni, mert Magyarországon ezek a kifejezések, mondatok és az a pozíció, amit én képviselek, az egy kulturális, civilizációs pozíció. Szeretném megismételni, hogy büszke vagyok azokra az eredményekre, amelyeket Magyarország rasszizmussal szemben eredményként az elmúlt években elkönyvelhetett”.

A miniszterelnök tanácsadója legújabb levelében, amit a Mandiner teljes terjedelmében közölt, úgy fogalmazott, lemondása okafogyottá vált:

„Kedves Viktor! Most olvastam a mai, Bécsben adott nyilatkozatodat, amivel nyilvánosan elhatárolódtál a „nem tudom, hogy” a szövegbe került inkriminált mondatoktól. Ennél nagyobb örömet semmi nem tudott volna okozni, mert, mint ezt Neked is leírtam tegnap és mindenütt el is mondtam, 20 év alatt egyetlenegyszer sem volt az a benyomásom, hogy bármilyen diszkrimináció vagy etnikai előítélet megfordulhat a fejedben. Húszévi ismeretségünk és barátságunk következtében azt is tudom, hogy ez a nyilvános korrigálás mibe került neked, ezért még annál is jobban értékelem a mai lépésedet, mint amit maga a téma indokol. Olyannyira, hogy az első reakcióm az volt, hogy ezzel a nyilvános megszólalással a lemondásom is okafogyottá vált.„