Joe Biden több tanácsadója is úgy vélekedett, hogy a jelenlegi amerikai elnök a novemberi félidős kongresszusi választások utáni hónapokban elindítja újraválasztási pályázatát – írja a Bloomberg. Ezzel ő lehet Donald Trump volt elnök ellenfele 2024-ben.

President Biden Speaks At U.S. Capitol On Anniversary Of January 6 Attack
JFotó: Pool / GettyImages

Bár Biden a hozzá közel álló források szerint egyre elszántabb az újbóli megmérettetést illetően, a felmérések szerint a demokraták többsége a 79 éves elnök helyett egy másik jelöltet választana. 

Több párttag is fiatalabb utódot javasolt, és sokan határozottan elutasították a jelenlegi elnök újraválasztását. 

A kutatások azt mutatják, hogy Biden támogatottsága mindössze 40 százalék körüli.

Tanácsadói szerint Bident az is fellelkesítette, hogy egyre több részlet derül ki arról, hogy milyen szerepet játszott Trump a 2021. január 6-i zavargásokban a Capitoliumnál.

Trump megtagadta a válaszadást az ügyészségi meghallgatásán

A New York-i meghallgatás két nappal követte a Donald Trump floridai otthonában tartott FBI-házkutatást, ami a hírek szerint az elnöki hivatali idejéből származó minősített iratokra irányult.

Biden gyakran hangoztatja, hogy a közvélemény-kutatások azt mutatják, jelen állás szerint kevéssel, de megnyerné a 2024-es választásokat, ha Trump volna az ellenfele. A hónap elején a Demokrata Párt aktivistáival tartott találkozóján Biden azt mondta, aggódik a demokráciára leselkedő veszélyek miatt, amelyek szerinte nem csökkentek, hanem fokozódtak. Azt is hozzátette, jelenleg az a legfontosabb, hogy a párt olyan állapotban legyen, hogy meg tudja nyerni a félidős választásokat és 2024-et is.

„Egyértelmű, hogy ő a legjobb jelöltünk” – mondta Cedric Richmond, egy volt kongresszusi képviselő és fehér házi tanácsadó, aki most a Demokratikus Nemzeti Bizottságnál (Democratic National Committee, DNC) segédkezik a politikai munka koordinálásában. 

Richmond a demokraták körében tapasztalható, Biden korával vagy népszerűségével kapcsolatos aggodalmakat „bosszantónak és zavarónak” minősítette.

Biden július végén rendelte el azt a dróncsapást, amely végzett az al-Kaida vezetőjével, Ajmán az-Zavahirival. A legutóbbi inflációs és foglalkoztatási adatok továbbra is erős gazdasági növekedésre, valamint a benzin- és élelmiszerárak mérséklődésére utalnak.

Az elnök támogatói arra számítanak, hogy ezek a fejlemények politikai hasznot fognak hozni, és rámutatnak majd arra, hogy a hivatalban lévő vezetők világszerte veszítettek népszerűségükből a pandémiát követő inflációval folytatott küzdelem és az ukrajnai háború miatt.

„Ha azt mondja, hogy indulni akar, akkor indul. És ha indul, akkor nyer” – összegezte Bidennel kapcsolatos álláspontját Richmond.