Júliusban 8,5 százalék volt az amerikai infláció a júniusi 9,1 százalék után. Az elemzői konszenus 8,7 százalékra számított. 

krízis Crisis and infláció inflation in USA, no limit on Fed money pénz injections. Statue of Libety szabadság szobor falls to pile of dollar dollár packs. 3d illustration
Fotó: Shutterstock

A maginfláció 5,9 százalékon stagnált, az éves adat szintén jobb lett a vártnál. Az adat nyomán arra lehet számítani, hogy a Federal Reserve kevésbé agresszíven folytatja kamatemelési ciklusát. A júniusi 9,1 százalék negyvenéves inflációs csúcsot jelentett. Az árak júliusban nem változtak az előző hónaphoz viszonyítva, a maginfláció júniushoz képest 0,3 százalékkal emelkedett. A júliusi indexet főként az üzemanyagárak 7,7 százalékos egyhavi csökkenése tolta le. 

 

A benzinkutaknál az árak egy hónappal korábban még 11,2 százalékkal drágultak. A szolgáltatások ára 3,6 százalékkal mérséklődött júniushoz viszonyítva. Az élelmiszerek ára viszont éves alapon 10,9 százalékkal emelkedett, ilyen ütemet utoljára 1979-ben tapasztaltak. 

A kedvező júliusi adat azonban önmagában nem elég a Fed szigorának enyhüléséhez – bár kétségtelenül hozzájárulhat –, a jegybank korábban közölte, hogy bizonyítékot vár az főleg a maginfláció csökkenésére. A szeptember 20–21-én esedékes következő kamatdöntő ülés előtt kijön még több munkaerőpiaci jelentés, valamint ismert lesz az augusztusi infláció is.

 

Az adatokra reagálva az euró erősödött a dollárral szemben, a piaci várakozások szerint ha a Fed kamatemelései szelídülnek, a vártnál alacsonyabb lesz az amerikai kamatszint. 

 

A CME Fed Funds eszköze 61,5 százalékos valószínűséget rendel ahhoz, hogy a jegybank szeptemberben 50 bázisponttal szigorít, a 75 bázispontos emelés valószínűsége 38,5 százalék. 

 

Csütörtökön újabb makrogazdasági adat lát napvilágot, és árnyalhatja az infláció jövőbeni alakulásáról alkotott képet. A termelői árak júniusban 11,3 százalékkal emelkedtek éves alapon a májusi 10,9 százalék után. Az áremelkedés tavaly novembertől kezdve minden hónapban 10 százalék körüli volt. A tízéves amerikai államkötvények hozama 0,1 százalékkal 2,7 százalékra csökkent. A kamatok mozgására rövid távon érzékenyebben reagáló kétéves hozama 0,17 százalékkal 3,12 százalékra mérséklődött az inflációs adatok közlése után. Az olajár csökkent, az amerikai határidős indexek emelkedtek a hírek nyomán.