A várt 250 ezer fővel szemben 528 ezer fővel bővült júliusban a nem mezőgazdasági új munkahelyek száma az Egyesült Államokban, míg a munkanélküliségi ráta a várt 3,6 százalék helyett 3,5 százalékra csökkent – közölte pénteken az amerikai munkaügyi tárca. Az órabérek a várt 0,3 százalék helyett havi bázison 0,5 százalékkal nőttek a júniusi 0,4 százalékos emelkedés után, éves alapon 5,2 százalékkal, ahogy az előző hónapban is; a piac 4,9 százalékos javulást várt.
Az adat nyilvánosságra hozatala előtt Mark Zandi, a Moody’s Analytics vezető közgazdásza emlékeztetett, hogy a múlt héten nőtt a segélyért újonnan benyújtott kérelmek száma, kevesebb a munkaerő-felvétel, mert csökken a betöltetlen pozíciók száma. A változása pedig folytatódni fog, a munkaerő-felvételi kedv várhatóan lassul, mivel a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve folyamatosan emeli az alapkamatot, hogy lehűtse az inflációt – és a gazdaságot. 

A help wanted sign is displayed in the window of a fast food restaurant on March 11, 2022 in downtown Los Angeles, California. US consumer prices hit a new 40-year high in February 2022 as the world's largest economy continued to be battered by a surge of inflation, which the fallout from Russia's invasion of Ukraine is expected to worsen.
Patrick T. FALLON / AFP
Fotó: Patrick T. Fallon / AFP


A vállalatok azonban továbbra is keresnek új alkalmazottakat, mivel munkaerőhiánnyal küzdenek – írta elemzésében a CNBC. Ráadásul a fogyasztók az áruk helyett egyre inkább a szolgáltatásokra, például utazásra költenek, ami azt jelenti, hogy egyes iparágakban erős növekedés várható, míg mások potenciális hanyatlásnak indulnak. Az egészségügyben, a szabadidős és szórakoztató szektorban várhatóan több munkahely lesz, a feldolgozóiparban viszont kevesebb.
Olyan nagyvállalatok, mint a Walmart, az Amazon és a Tesla, már terveztek elbocsátásokat, és a közgazdászok további munkahelyek megszűnésére számítanak többek között az építőipar, a technológia, a kiskereskedelem és a pénzügyek területén működő vállalatoknál. A kamatemelés folytatódásával az év végére már csökkenhet a havonta létrehozott új munkahelyek száma. Addigra 3,25-3,5 százalékon állhat a Fed irányadó kamata, amely a márciusi kamatemelés előtt nulla volt.