Donald Trump volt amerikai elnök alkotmányos jogaira hivatkozva megtagadta a válaszadást szerdai ügyészségi meghallgatásán a család vállalkozásának üzleti gyakorlatára vonatkozó vizsgálat keretében – tudatta közleményben maga Trump. 

A volt elnököt New York állam főügyésze idézte be. Letitia James közlése szerint vizsgálata azt állapította meg, hogy 

a Trump családi vállalkozás a hozzá tartozó ingatlanok értékének valóstól eltérő megállapításával jutott anyagi előnyhöz. Donald Trump a vizsgálatot politikailag motiváltnak nevezte, azzal támasztva alá, hogy a New York-i főügyész a Demokrata Párthoz tartozik. 

(FILES) In this file photo taken on October 27, 2020 US President Donald Trump speaks to reporters before boarding Air Force One at Andrews Air Force Base in Maryland. - Donald Trump looks set to be deposed August 10, 2022 in New York as part of the state attorney general's civil probe into alleged fraud at his family business, the ex-president said on his social media network. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Sajtójelentések szerint Donald Trump és jogi képviselői szerdán délelőtt érkeztek a New York-i főügyész hivatalához a manhattani Trump toronyházból. A volt elnök közleményben tudatta, hogy az alkotmányra hivatkozva megtagadta a válaszadást. Ahogy fogalmazott, 

„amikor az ember családja, vállalkozása és minden ember a környezetében alaptalan, politikailag motivált boszorkányüldözés célpontjává válik, nincs más választása”. 

Az Egyesült Államok alkotmányának ötödik módosítása kimondja, hogy senkit sem lehet kötelezni arra, hogy önmagára nézve terhelő vallomást tegyen. 

A volt elnök mellett több családtagját is meghallgatná a főügyész, ám eddig a család sem állt kötélnek. Letitia James főügyész közlése szerint a polgári jog keretében tartott vizsgálata szerint 

a Trump Organization, amely hoteleket, golfpályákat és egyéb ingatlanokat kezel, felülértékelte azok eszközértékét a minél kedvezőbb bérleti díjak érdekében, miközben az adózáskor, – adókedvezmény érdekében – ugyanazon ingatlanokat alulértékelte. Trump tagadja, hogy rosszhiszeműen járt volna el. 

A meghallgatás után sem a főügyész szóvivője, sem Trump ügyvédje nem kommentálta a történteket. A New York-i meghallgatás két nappal követte a Donald Trump floridai otthonában tartott FBI-házkutatást, ami a hírek szerint az elnöki hivatali idejéből származó minősített iratokra irányult, kedden pedig a washingtoni kerületi fellebbezési bíróság mondta ki, hogy a képviselőház demokrata vezetésű költségvetési bizottsága megkaphatja Trump 2015-2020 közötti adóbevallásait.