Az első nemzetközi antifasiszta kongresszusra augusztus 20-án került sor a Moszkva melletti Patriot Parkban az ARMY 2022 Nemzetközi Katonai és Műszaki Fórum részeként. A kongresszus célja, hogy egyesítse a nemzetközi közösség erőfeszítéseit a nácizmus ideológiája és annak minden megnyilvánulása ellen – derül ki az orosz védelmi minisztérium közleményéből. A kongresszus plenáris üléssel kezdődött, amelyet Szergej Sojgu, az orosz védelmi miniszter, a hadsereg tábornoka nyitott meg. 

SOJGU, Szergej
Fotó: Makszim Sipenkov

Beszédében rávilágított: 

 

Ma a náci politika újabb élénk megnyilvánulásának lehetünk tanúi, amikor Európa magas tribunusairól aktívan hirdetik azt a russzofób gondolatot, hogy megtiltsák minden orosz állampolgár belépését az Európai Unióba.

 

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a világrend alapelveit, valamint a Nürnbergi Törvényszék jogi és politikai értékeléseit egyre inkább figyelmen kívül hagyják és felülvizsgálják az egyes országok, különösen a balti államok.

„Észtországban és Lettországban hagyományossá váltak az SS-légiósok felvonulásai, ahol emlékműveket és obeliszkeket állítanak a háborús bűnösöknek. A litván városok utcáin nyíltan hallatszanak a náci jelszavak és felhívások” – mondta az orosz védelmi minisztérium vezetője.

Idézte Georgi Dimitrovot, aki a fasizmust állati sovinizmusnak, középkori barbárságnak és más népek, országok elleni féktelen agressziónak nevezte.

„Az 1930-as években fasiszta diktatórikus rezsimek jöttek létre Spanyolországban, Portugáliában, Romániában, Horvátországban és több más államban. A legradikálisabb és legagresszívebb forma a német nácizmus volt” – mondta.

Hangsúlyozta, hogy a nemzetiszocialisták hatalomra jutása a nemzetközi tőke általi finanszírozásuknak köszönhető. Egyértelműnek nevezte, hogy az angol–amerikai és a náci üzleti körök pénzügyi, valamint gazdasági együttműködése a második világháborúhoz vezető fő tényező volt, amely soha nem látott számú emberéletbe került az emberiségnek.

Emlékeztetett arra, hogy a Szovjetunió elleni agresszió volt a legbrutálisabb.

Huszonhétmillió halott. A világon egyetlen nemzet sem fizetett ekkora árat. Az áldozatok teljes számából közel 14 millió volt civil. Ez a megszállók által folytatott náci politika közvetlen következménye

– mondta Shoigu.

Hangsúlyozta, hogy a történelem tanulságait rosszul tanulják meg azok, akik a saját erejükre támaszkodva erőszakot követnek el.

„Jugoszlávia bombázása, az afganisztáni, iraki és líbiai háború, terroristastruktúrák ápolása Szíriában. Ezeknek és a hasonló bűncselekményeknek mindig vannak sajátos felbujtói és elkövetői. Az ilyen akciókért és azok következményeiért a felelősség egyértelműen az Egyesült Államok vezetését és a NATO-t terheli” – tette hozzá.

Ezután az ukrajnai neonácizmusra összpontosított. „A hivatalos Kijev – mondta – nyíltan kikiáltotta magát a véres ukrán nacionalisták ügyének örökösének és utódjának. A Verhovna Rada az Ukrán Felkelő Hadsereg harcosait a nemzeti függetlenségért harcolóknak nyilvánította. Az összeomlás után Washingtonban mindent megtettek annak érdekében, hogy Ukrajnát Oroszország ellenpólusává tegyék. Ösztönözték az orosz nyelvet, az orosz médiát, az orosz kultúrát tiltó jogszabályokat.”

Szergej Sojgu szerint Ukrajnában sokan nem fogadták el ezt a politikát, köztük a donbaszi lakosok sem, akik nem engedték át a kormányzó rezsim náci törekvéseit. Ezután brutális büntetőakció indult ellenük. Meglátása szerint a kijevi rezsim nyolc éven keresztül követett el kirívó bűncselekményeket a szakadárok ellen, amiért ártatlan emberek ezrei haltak meg, köztük gyerekek. Ezzel egy időben megkezdődött Ukrajna területének katonai fejlesztése az észak-atlanti szövetség által – emlékeztetett, és hozzátette, hogy Kijev a NATO-csatlakozás felé készül. „Mindez elfogadhatatlan fenyegetést jelentett Oroszország biztonságára nézve” – ​​mondta.

Ebben az összefüggésben azt mondta, hogy a legfelsőbb főparancsnok (Vlagyimir Putyin – a szerk.) februárban az egyetlen helyes döntést hozta a különleges katonai művelet végrehajtására. A fő célja szerinte az volt, hogy megvédje Donbasz lakóit a kijevi rezsim által elkövetett népirtástól. Soigu elmondta, hogy a különleges hadművelet első napjaiban az orosz fegyveres erők az ukrán alakulatok embertelen taktikájával találkoztak.

Az AFU és a nacionalista zászlóaljak katonái várostömbökben bujkálnak, civileket használnak emberi pajzsként, mind a lakóépületeket, mind a szociális és energetikai infrastruktúrát erődítményként és tüzelőpontként használják. Miután legyőzték őket, a visszavonulásuk során szándékosan mindent elpusztítanak körülöttük, hogy semmi ne maradjon a civileknek. Ugyanezt a taktikát alkalmazták a nácik a Nagy Honvédő Háború idején 

– mondta.

Sojgu kitért arra, hogy az Ukrajnában lezajlott „alkotmányellenes puccs” után új hatalmi struktúrák alakultak ki az országban, az úgynevezett nemzeti zászlóaljak, amelyek a neonácizmus eszméjét vallják és a faji intoleranciát mindenkivel szemben, akit nem ukránnak tart.

„Az ukrán hatóságok halálra ítélték az azovi foglyokat, akik feladták magukat. Ezért az elenovkai fogolytábort, ahol tartották őket, éjszaka megtámadta az amerikai MLRS rakétákkal. A foglyok cinikus, barbár lemészárlását az motiválja, hogy az ukrán vezetés fél Az azovi harcosok vallomástételétől. Azok ugyanis leleplezik azokat a civilek elleni bűncselekményeket, amelyeket Kijev jóváhagyásával követtek el” – mondta.

Szerinte a radikális nacionalizmus, amelyet az Azov-zászlóaljból nevelkedett egész Ukrajnájának ideológiája lett.

„Ma az orosz katonák nagy mennyiségű szélsőséges irodalmat találnak az AFU elhagyott állásain. A kongresszus résztvevői az ukrán nacionalisták által használt fegyverek, katonai felszerelések és kellékek tematikus kiállításán tekinthetik meg ennek mintáit” – tette hozzá a védelmi miniszter, és megjegyezte. augusztus elején az orosz legfelsőbb bíróság kielégítette az Orosz Legfőbb Ügyészség által az ukrán Azov-ezred (zászlóalj) terroristaszervezetté nyilvánítása és oroszországi tevékenységének betiltása iránt benyújtott keresetet.

Emellett az Orosz Föderációnak a történelemhamisítás elleni küzdelemre vonatkozó jogszabályait is javítják. „Időszerűnek tartjuk – mondta –, hogy elfogadjunk egy szövetségi törvényt, amely közigazgatási felelősséget ír elő a Szovjetunió és a náci Németország szerepének azonosításáért a második világháborúban. Megjegyezte, hogy az orosz védelmi minisztérium sokrétű munkát végez a történelem meghamisítása elleni küzdelemben.”

Kifejtette, hogy a nácizmus rehabilitációjára és propagálására, valamint a náci bűnözők és munkatársaik dicsőítésére irányuló kísérletek eredendően illegitimek és erkölcstelenek. Szentségtörők azok emlékére, akik megszabadították a világot ettől a gonosztól. A nácizmus minden megnyilvánulása elleni küzdelemnek ezért kompromisszumok nélkülinek és átfogónak kell lennie.

Meggyőződésének adott hangot, hogy a Nemzetközi Antifasiszta Kongresszus fontos lépés lesz afelé, hogy egyesítsék a különböző országok erőfeszítéseit ennek a radikális ideológiának a felszámolására.