Ferenc pápa diplomaták és a kazah civil társadalom képviselői előtt elmondott beszédében az ukrajnai háború végéért esedezett Kazahsztán fővárosában – írja az MTI.

General Audience Of Pope Francis - September 7th, 2022, Pope Francis during the General Audience in St. Peter's Square. Vatican City, September 7th, 2022. (Photo by Grzegorz Galazka/Archivio Grzegorz Galazka/Mondadori Portfolio via Getty Images)
Fotó: Mondadori Portfolio / Getty Images

A katolikus egyházfő a szerdán kezdődő Világvallások Kongresszusára érkezett, repülőgépe kedd délután szállt le Nur-Szultanban. A kongresszus előtt találkozott Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel.

„Azért jöttem, hogy a békéért kiáltók könyörgését visszhangozzam, mert a béke globalizált világunk fejlődésének lényegi útja” – mondta a pápa, aki politikai párbeszédet sürgetett egy sokkal biztonságosabb és nyugalmasabb világ érdekében. „Azoknak, akik nagy hatalommal rendelkeznek a világban, nagyobb felelősségük is van mások, különösen azon országok iránt, amelyekben gyakoribbak a nyugtalanságok és a konfliktusok” – tette hozzá.

„Ideje megtanulnunk nem elmélyíteni az ellenségeskedést, és nem támogatni a szemben álló tömböket. Olyan vezetőkre van szükségünk, akik a nemzetközi színtéren a népek közötti kölcsönös megértést és párbeszédet, Helsinki szellemének újjászületését segítik elő, a többpólusú világ megerősítésére törekszenek, hogy sokkal biztonságosabb és békésebb világot építhessünk az újabb nemzedékeknek. Ehhez türelemre, megértésre és párbeszédre van szükség mindenkivel. Ismétlem: mindenkivel” – emelte ki Ferenc pápa.

Tokajev angolul mondott beszédében nem említette Ukrajnát, de általánosságban azt mondta, hogy a geopolitikai feszültségek elmérgesedése, a globális gazdaság nehézségei, valamint a vallási és etnikai viszálykodások növekedése miatt az emberiség a szakadék szélén áll. Az ázsiai ország államfője szerint Kazahsztánnak fontos szerep jut a konfliktusok rendezésében, mivel a kazah állam a geopolitikai csomópontok kereszteződésében fekszik.

A Világvallások Kongresszusát immár hetedik alkalommal tartják meg, a pápa először vesz részt rajta. A rendezvény első napján, szerdán tárgyalások, közös imádság és egy Ferenc pápa által bemutatandó szentmise szerepel a programban. A katolikus egyházfő csütörtökön, a kongresszus zárónapján, a vallási vezetők közös közleményének kiadása után utazik el a kazah fővárosból.