A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető hangsúlyozta, hogy napjainkban, a második világháború óta nem látott súlyosságú kihívások közepette, a jelenlegi biztonsági körülmények között megnőtt a jelentősége azon kezdeményezéseknek és személyeknek, akik sikeresen dolgoznak a békéért. Jared Kushnert a „béke diplomatájának” nevezte, aki az úgynevezett Ábrahám-megállapodások tető alá hozásával fontos lépéseket tett annak érdekében, hogy békét teremtsen a közel-keleti térségben, amely az elmúlt évtizedekben a legkevésbé erről volt ismert.

TRUMP, Donald; SZIJJÁRTÓ Péter; KUSHNER, Jared
Fotó: KKM

Kiemelte, hogy Közép-Európa és Magyarország több okból is különleges figyelmet szentel a Közel-Keletnek. 

Egyebek mellett azért, mert a régió biztonsági helyzete meghatározza, befolyásolja a közép-európai térség biztonságát is, illetve azért, mert izraeli állampolgárok tíz- és százezrei rendelkeznek magyar gyökerekkel, s az ő biztonságuk és jólétük rendkívül fontos hazánk számára – mutatott rá.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy Donald Trump elnöksége alatt volt a valaha legjobb a kapcsolat Magyarország és az Egyesült Államok között, és ebben Jared Kushnernek nagy szerepe volt. 

Kushner köszönőbeszédében azt mondta: 

eleinte azt hitte, hogy Európa sokkal aktívabb partner lesz a közel-keleti béketeremtést célzó erőfeszítések terén, azonban mindenki csak ugyanazokat a frázisokat hangoztatta, ugyanazzal akart tovább próbálkozni, sikertelenül. 

Szavai szerint Szijjártó Péter ezzel szemben partnernek mutatkozott, jó ötletei voltak, hasznos javaslatokat tett, s azt mondta neki, hogy ha változást akarnak elérni, akkor mással kell próbálkozni, mint ami addig nem működött.