Több tucat embert vettek őrizetbe szerdán Oroszország-szerte, miután Szibériában és a Távol-Keleten a Vlagyimir Putyin elnök által az ukrajnai háború miatt meghirdetett részleges katonai mozgósítás ellen tüntettek.


 

A független OVD-Info rendőrségi megfigyelő szerint országszerte eddig legalább 66 tüntetőt vettek őrizetbe.

 A szibériai Irkutszk városában pedig a helyi aktivisták szerint a központi téren összegyűlt 60 tüntetőből mintegy tízet elvittek.

Tüntetők kisebb csoportjai gyűltek össze Ulan-Udéban, a burját köztársaság fővárosában, Jakutszkban, a Szaha köztársaság fővárosában és a távol-keleti Habarovszkban is – jelentette a 7x7 hírportál.

Ulan-Udéban a tüntetők kézzel írt táblákat vittek magukkal, amelyeken az állt: Nincs háború! Nincs mozgósítás! és 

Férjeink, apáink és testvéreink nem akarnak megölni más férjeket és apákat.

A szibériai Tomszk városában őrizetbe vettek egy nőt, aki egy

Ölelj meg, ha te is félsz!

feliratú táblát tartott. Rajta kívül 14 embert tartóztattak le a városban, nem sokkal a tüntetés kezdete után – jelentette az Ulitsa Barkhatnaja nevű helyi hírcsatorna.

Fotó: Alexander Nemenov / AFP

Novoszibirszkben, Oroszország harmadik legnagyobb városában a közösségi médiában közzétett videón egy tüntető azt kiabálta: 

Nem akarok meghalni Putyinért vagy érted!

A tüntetésekre a Veszna ellenzéki mozgalom, valamint Alekszej Navalnij bebörtönzött politikus támogatói szólították fel országszerte az oroszokat. Arra kérték őket, hogy vonuljanak az utcára és tiltakozzanak a Kreml által elrendelt mozgósítással szemben.

Szergej Sojgu védelmi miniszter szerint 300 ezer orosz tartalékost hívnak be katonai szolgálatra. 

A rendelet homályos megfogalmazása miatt ennél nagyobb szabású mozgósításra is sor kerülhet – véli Pavel Csikov emberi jogi ügyvéd, aki a háborúval szembenálló orosz katonákat segíti.

Közben a Twitteren posztolt bejegyzés szerint a finn határon 35 kilométeres dugó alakult ki, amely óráról órára nő. Ez az egyetlen határ, amely még mindig nyitva van a schengeni vízummal rendelkező oroszok előtt.

Pánikszerűen menekülnek az oroszok a sorozás elől: minden Moszkvából induló repülőjárat megtelt

Egyetlen külföldre tartó repülőgépre sem lehet már jegyet kapni az orosz fővárosban a Moscow Times értesülései szerint.