Közélet

Pánikszerűen menekülnek az oroszok a sorozás elől: minden Moszkvából induló repülőjárat megtelt

A Moscow Times értesülései szerint szerdán egyetlen külföldre tartó repülőgépre sem lehet már jegyet kapni az orosz fővárosban.

Egyetlen járatra sem lehet már jegyet kapni a moszkvai repülőtereken: a Moscow Times szerint az összes Georgiába, Törökországba és Örményországba tartó járat megtelt (ezekbe az országokba repülhetnek még az orosz gépek). A lap szerint a gépekre elsősorban fiatal orosz férfiak váltottak jegyet, akik attól rettegnek, hogy őket is érinti majd a Vlagyimir Putyin orosz elnök által szerda reggel bejelentett mozgósítás, amelynek hatására az orosz piacok is zuhanásnak indultak.  

Passengers gather in front of a departures board at Moscow's Domodedovo airport - the base of Russian carrier S7 - on March 5, 2022, the day S7 Airlines cancelled all its international flights due to sanctions imposed on Russia over the country's invasion of Ukraine. (Photo by AFP) RUSSIA-UKRAINE-CONFLICT-AEROSPACE-POLITICS-AIRLINES
Fotó: AFP

Putyin elnök szerdán részleges mozgósítást rendelt el az ukrajnai invázió miatt. Ez azt jelenti, hogy csak a tartalékosokat és azokat hívják be, akiknek van harctéri tapasztalatuk. A Moscow Times szerint ez akár 25 millió embert is érinthet, bár Szergej Sojgu védelmi miniszter mindössze 300 ezer főről beszélt. 

A cikk szerint délre az azerbajdzsáni, a kazahsztáni, az üzbegisztáni és a kirgizisztáni járatok is eltűntek a jegyfoglalási honlapokról. Oroszországban közben egyre inkább terjed az a híresztelés, hogy hamarosan lezárhatják a határokat is, és megtilthatják az állami közlekedési vállalatoknak, hogy 18 és 65 év közötti férfiaknak jegyet adjanak el. 

A Telegram-csatornákon is találhatók már olyan beszámolók, amelyek szerint a határátkelőkről visszafordították a férfiakat, ám ezt egyelőre senki sem erősítette meg. 

Oroszországban a lap szerint jelenleg az első számú keresőkifejezés a „Hogyan hagyjuk el Oroszországot”. 

 

 

 

határ repülőtér orosz-ukrán háború Moszkva járatok
Kapcsolódó cikkek