Kína alapvető kockázatot jelent az Egyesült Államok biztonságára az elkövetkező évtizedekben, míg Oroszország akut fenyegetést – derül ki a Pentagon csütörtökön közzétett védelmi stratégiájából. A The New York Times cikke szerint nyolc hónappal az után, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, míg Kína a nukleáris, űr- és kibererőinek növelésére törekszik, a Pentagon csütörtökön egy új, átfogó stratégiát vázolt fel, amely erőteljesebb elrettentést követel a jelenleg egyre feszültebb nemzetközi biztonsági térben. 

United,States,Of,America,,China,And,Taiwan,Flags,Painted,On
Fotó: Tomas Ragina / Shutterstock

Kína a legalapvetőbb és rendszerszintű kihívást jelenti, miközben Oroszország akut fenyegetést jelent az Egyesült Államok nemzeti érdekeire külföldön és amerikai földön – fogalmazott az Egyesült Államok védelmi minisztériuma ebben a dokumentumban, amely meghatározza az Egyesült Államok hadseregének stratégiáját következő években.

„A legmélyebb és legsúlyosabb veszélyt az Egyesült Államok nemzetbiztonságára Kína egyre agresszívebb és erőszakosabb erőfeszítései jelentik, miszerint az indiai-csendes-óceáni térséget és a nemzetközi rendszert tekintélyelvű érdekei, preferenciái szerint alakítsák át” – áll a védelmi stratégiában, amit első alkalommal tettek közzé együtt az USA nukleáris stratégiájával együtt.

„Kína egyre provokatívabb retorikája és kényszerítő tevékenysége Tajvan ellen destabilizál, félreértéseket kockáztat, fenyegeti a békét és a stabilitást a Tajvani-szorosban” – áll a 20 oldalas dokumentumban, amelynek hosszabb titkosított változatát hónapokkal ezelőtt nyújtották be a kongresszusnak.

A stratégia igyekszik megakadályozni a kínai dominanciát a kulcsfontosságú régiókban, miközben védi az amerikai területet, emellett megszilárdít egy stabil és nyitott nemzetközi rendszert, teszi hozzá a Pentagon, amely kijelenti, hogy a Kínával való konfliktus nem elkerülhetetlen és nem kívánatos.

A dokumentum szerint Oroszország csak akut kockázatot jelent. „Oroszország ukrán inváziója rámutat arra, hogy a nukleáris veszély továbbra is fennáll, és fokozódhat az egyre instabilabb geopolitikai környezetben.”