Közélet

London szerint atomtöltet hordozására kifejlesztett rakétákat lőttek ki az oroszok

Stratégiai céllal löveti ki robbanótöltet nélkül a régi atombombáit Oroszország.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint Oroszország nagy hatótávolságú rakétáinak készlete annyira kimerült, hogy valószínűleg eltávolítják a nukleáris robbanófejeket az elöregedett nukleáris cirkálórakétákból, és fegyvertelen rakétákat lőnek ki Ukrajnára.

Russian troops shell maternity hospital in Vilniansk
Fotó: NurPhoto via AFP

A legfrissebb hírszerzési információk szerint a képek egy AS–15 Kent cirkálórakéta roncsait mutatták be – nyilván lelőtték –, amelyet az 1980-as években „kizárólag nukleáris szállítórendszernek” terveztek – vette észre a The Guardian.

A robbanófejet valószínűleg ballasztra cserélték. Bár egy ilyen közömbös rendszer a rakéta kinetikus energiája és az el nem használt üzemanyag révén továbbra is okoz némi kárt, nem valószínű, hogy megbízható hatást fog elérni a tervezett célpontokkal szemben. Oroszország feltételezhetően azt reméli, hogy az ilyen rakéták csaliként funkcionálnak majd, és eltérítik az ukrán légvédelmet. Bármi legyen is Oroszország szándéka, ez az improvizáció rávilágít Oroszország nagy hatótávolságú rakétakészletének kimerülésére.

– olvasható a minisztérium Twitterében, noha az ukrán fél korábban már elismerte, hogy ez a stratégia többször is bevált.

Több ezer taktikai atombombája van Putyinnak, de túl nagy járulékos veszteséget hozna a bevetésük

A világ vezetői Vlagyimir Putyin múlt heti beszéde után egyetlen dolgot mérlegelnek: az orosz elnök valóban beválthatja-e fenyegetéseit, és bevetheti-e az atomfegyvereit. Hirosima és Nagaszaki tragédiája óta a nukleáris hadviselés eszközei rengeteget fejlődtek. Ma már léteznek olyan taktikai atomfegyverek, amelyek kisebb pusztítást okoznak, és elég egyetlen ember, hogy bevesse őket. Ezek az eszközök pontosan azért veszélyesek, mert túlságosan könnyű használni őket.

 

 

orosz ukrán háború Atombomba
Kapcsolódó cikkek