Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt heti beszédében kifejtette, hogy Moszkva kész minden eszközt bevetni a területeinek védelmében. A világ egyöntetűen egy nukleáris fenyegetésként értékelte az orosz elnök szavait. A legtöbb ország vezetése most azt mérlegeli, hogy Putyin valóban képes lenne-e atomfegyvert bevetni. Becslések szerint Oroszország nagyjából kétezer taktikai és majdnem háromezer stratégiai atomfegyverrel rendelkezik, ezzel a világ jelenlegi legnagyobb atomhatalmának számít. A taktikai atomfegyverek kisebb méretű töltetek, amelyek szűkebb körben pusztítanak és a maguk után hagyott sugárfertőzés mértéke is kisebb. 

Modern,Strategic,Rocket,Forces,Concept,On,Sunset,Background,,Russia,Supersonic, Modern strategic rocket forces concept on sunset background, Russia supersonic missile attack - military industrial 3D illustration, nuke with flag, Modern strategic rocket forces concept on sunset background, Russia supersonic missile attack - military industrial 3D illustration, nuke with flag, oroszország, nukleáris fegyver,
Fotó: Shutterstock

A taktikai atomfegyverek lényege, hogy méretüktől és erejüktől függően több helyzetben bevethetők, például egy városrész, vagy egy katonai bázis elpusztítására. Egy nagyobb taktikai fegyver, például egy orosz Iskander-M rakétára illeszthető töltet a hirosimai Little Boy erejének harmadával bír. Egy ennél kisebb taktikai atomfegyver az amerikai Davy Crockett névre keresztelt bomba, ami egy nagyjából görögdinnye nagyságú és a Little Boy erejének ezred részének felel meg.

Medvegyev nem kertel: ha kell, akkor atomcsapással védi meg az érdekeit Oroszország

Az orosz biztonsági tanács alelnöke figyelmezteti a nyugati országokat, hogy Oroszországnak van a világon a legnagyobb nukleáris arzenálja, amelyet kész bevetni, ha bárki fenyegeti az érdekeit. Az egykori orosz elnök szerint a ahhoz túlságosan fél egy atomháborútól, hogy bármit tegyen, ha Moszkva nukleáris csapást hajtana végre Ukrajnában.

Bevetheti-e Putyin az atomot?

A New York Times arról írt, hogy biztonságpolitikai szakértők jelenleg azt mérlegelik, hogy reális esélye van-e egy orosz atomcsapásnak? Amerikai tisztviselők szerint Oroszország most szembesül azzal a problémával, amit az Egyesült Államok már évekkel ezelőtt felismert: 

az atomfegyverek, köztük a taktikai eszközök bevetése sokkal nehezebb, mint az elsőre bárki gondolná.

Egy nukleáris fegyver bevetése, legyen az egy rakétára szerelt bomba, vagy egy tüzérségi lövegből kilőhető kisebb eszköz, több hátránnyal járna, mint előnnyel. Jelenleg a legvalószínűbb, hogy az atomot végső kétségbeesés esetén, az ukrán ellentámadás utolsó megfékezésére vetheti be Oroszország. Még egy kisebb fegyver bevetése is több ezer ember életét követlené és hosszú évekre lakhatatlanná tenne egy kicsi város méretű területet.

Egy ilyen csapást követően Oroszország végkép nemzetközi páriává válhat. 

A nyugati országok eredményesebb tárgyalásokba kezdhetnének Kínával és Indiával, akik könnyen szembe fordulhatnak Moszkvával egy ilyen mértékű agressziót követően. Oroszország nagy valószínűséggel elveszítené a szövetségeseit, ha felrúgná az atom-tabut, ez pedig semmiképpen sem szolgálná az ország és Vlagyimir Putyin érdekeit. Emellett fontos azt is látni, hogy Ukrajna túlságosan közel van Oroszországhoz ahhoz, hogy a területére atomot dobjanak. A csernobili katasztrófát követően Oroszországba és Fehéroroszországba fújta át a szél a legnagyobb mennyiségben a radioaktív felhőt. Ez azt jelenti, hogy 

a Donbasz régió szélén egy nukleáris csapás következményei orosz földön is bőven érezhetők lennének.

3d,Render,Of,A,Soldier,With,A,Machine,Gun,,Standing, 3D render of a soldier with a machine gun, standing in the ruins of a ruined city blazing with fire after a bombing and looking at a nuclear explosion, 3D render of a soldier with a machine gun, standing in the ruins of a ruined city blazing with fire after a bombing and looking at a nuclear explosion
Fotó: Shutterstock

A taktikai atomfegyverekben rejlő legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy méretükből adódóan nagyon könnyű lenne használni őket. A stratégiai fegyverek bevetése teljes mértékben elképzelhetetlen. A konszenzus az, hogy senki nem vetne be egy olyan fegyvert, ami képes lenne egy New York méretű várost eltörölni a föld színéről. Ezzel szemben egy taktikai fegyver bevetése már sokkal egyszerűbb. 

Külön nemzetközi szerződések nem léteznek ezeknek az eszközöknek a szabályozására.

Elemzők: Putyin nem nyúl az atomhoz

A kommunikáció szintjén hatékony eszköz lehet a nukleáris fegyverarzenál emlegetése, a gyakorlatban azonban nincs esély a bevetésére, mert egy visszafordíthatatlan armageddonhoz vezetne – vélik a szakértők.

Egy taktikai fegyvert akár egyetlen ember is könnyedén bevethet és felszámolhat vele egy teljes katonai bázist. Azonban ha egyszer a szellemet kieresztik a palackból, akkor nincs visszaút. Ha Putyin beveti a taktikai atomfegyvereket az ukrán előrenyomulás megfékezésére, akkor más országok is át fogják lépni ezt a határt, ami kirobbantaná az atomháborút.

Az amerikai Háborúkutató Intézet szakértői szerint 

Vlagyimir Putyin célját nem szolgálná az atom bevetése. 

Szerintük egy ilyen lépés nem a háború végét, hanem egy sokkal nagyobb háború kezdetét jelentené, ami Oroszországnak sem lehet a célja.