Közélet

Podoljak közölte a béketárgyalások feltételét: három dolgot vár Kijev

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy amíg Vlagyimir Putyin az orosz elnök, addig biztosan nem lesz béke a két ország között.

A hétvégén már határozottan kijelentette Mihajlo Podoljak, Volodomir Zelenszkij ukrán elnök főtárgyalója, hogy nem adják meg magukat az oroszoknak, most pedig azt is közölte, hogy milyen feltételek mellett ülnének le tárgyalni az orosz megszállókkal. 

Ukrainian Army's grad missile vehicles on the Donetsk front
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Podoljak a közösségi oldalán mindössze három feltételt szabott meg, amelyek véleménye szerint könnyen teljesíthetők, ám a Kreml aligha menne bele bármelyikbe is, hiszen számukra már eleve vereséggel érne fel a cselekedet. Podoljak ugyanis a rakétatámadások azonnali leállítását, a harci tevékenység befejezését és azonnali kivonulást, illetve a nemzetközileg megállapított határokhoz való visszatérést szabta feltételül. 

Ez utóbbi valószínűleg a Krím félszigetre is vonatkozik, amelynek 2014-es orosz elcsatolását azóta is vitatja Kijev és nem ismeri el.  

A feltételek – bár meglehetősen egyoldalúak – némi enyhülést jelenthetnek a korábbiakhoz képest, hiszen az már ezek szerint nem feltétele Kijevnek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek távoznia kell hatalmából. Korábban ugyanis Zelenszkij maga fogadott el olyan törvényt, amely szerint tilos tárgyalni a békéről, amíg Putyin az orosz államfő. Ez a felvetés amúgy valószínűleg Washingtonnak sem tetszett annyira. 

Repedések Kijevben: Zelenszkij féltékeny a tábornokára, attól tarthat, lecserélnék rá

A Financial Times című lap szerint az ukrán elnök azt kérte Valerij Zaluzsnijtól, az ukrán erők főparancsnokától, hogy vegyen vissza a nyilvános szereplésekből.

A Podoljak által említett rakétatámadások pedig egyre komolyabb problémát okoznak Ukrajnának, hiszen főleg az energiaellátást próbálják ellehetetleníteni vele az oroszok, komoly sikerrel. Emiatt már a közműszolgáltató cég vezetője is arra kérte az ukránokat, hogy aki teheti, hagyja el az országot, mert kevesebb embert nagyobb eséllyel tudnak ellátni energiával. 

Az ukránok folyamatosan próbálják leszedni az oroszok rakétáit és drónjait, ám nem sikerül mindegyiket. Ezekkel kapcsolatban egyébként azt kérték a lakosságtól, hogy a sikeres légvédelmi tevékenységről nem közöljenek videókat és fotókat a közösségi médiában, hiszen ezzel elárulják az oroszoknak, hogy hol vannak a légvédelmi egységeik, veszélybe sodorva a katonákat.  

 

béketárgyalás háború Ukrajna
Kapcsolódó cikkek