Közélet

Repedések Kijevben: Zelenszkij féltékeny a tábornokára, attól tarthat, lecserélnék rá

A Financial Times című lap szerint az ukrán elnök azt kérte Valerij Zaluzsnijtól, az ukrán erők főparancsnokától, hogy vegyen vissza a nyilvános szereplésekből.

A hírek szerint egyre féltékenyebb tábornoka, az ukrán erők főparancsnokának növekvő népszerűsége miatt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az tény, hogy Ukrajnában az egyik legkedveltebb hatalomban lévő embernek Valerij Zaluzsnij számít. A katonai vezető népszerűsége szeptemberben lőtt ki, amikor az ukrán hadsereg sikeres ellentámadást indított az orosz megszálló erők ellen. 

Ukrainian President Zelensky visits Kherson
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Zaluzsnij akkor folyamatosan szerepelt a hírekben, többször adott ki nyilatkozatot, és interjúkat is vállalt, amelyekben az ukrán katonákat méltatta. Az ukrán nép pedig őt. A Financial Times szerint ebből lehetett elege Volodimir Zelenszkijnek. Az elnök ugyanis több hírforrás szerint is arra utasította tábornokát, hogy vegyen vissza a szereplésekből. 

Hátraarcban az oroszok, akár a Krímig is visszanyomhatják őket az ukránok

A brit hírszerzés információi szerint az orosz hadsereg 60 kilométerre a jelenlegi fronttól, a Krím félsziget határánál kezdte beásni magát, azaz még erőteljesebb ukrán előrenyomulás várható.

Noha a lapnak ezt mindkét fél tagadta, és úgy fogalmaztak az elnöki irodából is, hogy ez csak egy újabb kísérlet arra, hogy ellentétet gerjesszenek a kijevi vezetés körében, a Financial Times megjegyzi: 

azok a források, akik ismerik a történteket, megerősítették nekik, hogy valóban volt olyan kérés, amely szerint Zaluzsnij ne szerepeljen annyit. 

A témára természetesen egyből ráugrott az orosz média is. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint ez máris annak a jele, hogy fejetlenség van az ukrán hadsereg legfelsőbb vezetésében, és Zelenszkij korábban azon is gondolkozott, hogy leváltja a tábornokot, mert attól tartott, hogy ha népszerűbbé válik, mint ő, akkor akár az elnöki széke is veszélybe kerülhet. 

Sőt, Vladimir Rogov, a megszállt zaporizzsjai régió orosz vezetője szerint magát Zelenszkijt pedig a nyugati vezetők szeretnék lecserélni. Az ő számukra szintén opció lehet az ukrán elnöki székben Zaluzsnij. 

Valerij Zaluzsnij / Fotó: AFP

A 49 éves Zaluzsnij már 2014-ben, a szakadárokkal vívott harcokban is felhívta magára a figyelmet. Akkori beszámolók szerint olyan gyorsan tudta mozgatni a tüzérségi ágyúit lehetetlen körülmények között, hogy az ellenségnek esélye sem volt reagálni rá. 

Tettei miatt hősként ünnepelték, így nem csoda, hogy 2021 nyarán ő lett a hadsereg főparancsnoka. Ma már sok ukrán szemében ő a legfőbb oka annak, hogy Ukrajnát még nem kebelezte be Vlagyimir Putyin, és kilenc hónap után is sikerrel veszik fel a harcot a megszállókkal. Zaluzsnij egyébként saját maga mindig szerényen fogalmazott az eredményeiről, és inkább az alatta szolgáló tábornokokat emelte ki. 

 

 

 

 

Zaluzsnij háború Ukrajna Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek