Közélet

Cáfolja Mihajlo Podoljak, hogy az ukránok megadnák magukat

Erről szóló hírek kezdtek terjedni a közösségi oldalakon, de Zelenszkij jobbkeze sietett leszögezni, hogy szó sem lehet ilyesmiről.

Semmilyen alapjuk sincs azoknak a híreszteléseknek, hogy az ukrán hadsereg fegyverletételre készül, és Kijev hajlandó megadni magát. Ezt maga Mihajlo Podoljak, Volodomir Zelenszkij ukrán elnök főtanácsadója és az ukrán tárgyalódelegáció vezetője közölte a Twitter-oldalán. Szerinte egyre több ilyen híresztelés lát napvilágot, ezért érezte úgy, hogy tiszta vizet kell öntenie a pohárba. 

Ukrainian negotiator and presidential adviser Mykhailo Podolyak
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A hírek azután röppentek fel, hogy nyugati vezetők állítólag titkos tárgyalásokat folytattak Vlagyimir Putyinnal arról, hogy miként lehetne hamarabb véget vetni az ukrajnai háborúnak. Oroszország egyébként már hetek óta – főleg amióta a harctéren nem sikerül áttörést elérniük, és sorra vonulnak vissza a legtöbb területen – szajkózza, hogy részükről bármikor tárgyalóasztalhoz ülhetnének. 

A béketárgyalások fontosságára amúgy az Egyesült Államok is felhívta Kijev figyelmét, és arra intették Zelenszkijéket, hogy akkor se zárkózzanak el a békés megoldástól, ha Putyin hatalmon marad. Mint ismert: korábban az ukrán elnök hozott egy rendeletet, amelyben leszögezte, Putyinnal tilos tárgyalni. 

Repedések Kijevben: Zelenszkij féltékeny a tábornokára, attól tarthat, lecserélnék rá

A Financial Times című lap szerint az ukrán elnök azt kérte Valerij Zaluzsnijtól, az ukrán erők főparancsnokától, hogy vegyen vissza a nyilvános szereplésekből.

Podoljak szerint arról szó sem lehet, hogy a tárgyalás feltételeként ők letegyék a fegyvert. 

Ukrajna nem térdel le Oroszország előtt. Ez már nem a politikáról szól, a létezésünk forog kockán

– közölte az elnöki tanácsadó. 

 

Podoljak megadás béketárgyalás orosz-ukrán háború Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek