Energia

Megjött a figyelmeztetés: aki teheti, hagyja el Ukrajnát

Az energiaszolgáltató vezére szerint minél többen menekülnek el az országból, annál könnyebb lesz az ott maradókat ellátni árammal és fűtéssel.

Furcsa kérést fogalmazott meg Maxim Timcsenko, a legnagyobb ukrán energiacég vezetője. A cégvezér szerint az ukránoknak – már aki teheti – meg kellene fontolniuk, hogy meneküljenek külföldre, mert kevesebb embert jóval nagyobb eséllyel láthatnának el árammal és fűtéssel. 

Ukrainians face power outage in Odesa
Odesszai virágárus gyertyafénynél kínálja portékáját / Fotó: Anadolu Agency via AFP

Mint ismert: Ukrajna energiaszektora példátlan veszteségeket szenvedett el az elmúlt hetekben, miután az oroszok szisztematikusan támadni kezdték rakétákkal és kamikaze drónokkal az energiaszolgáltatók létesítményeit és infrastruktúráját. 

Ukrajna energiarendszerének csaknem fele leállt az orosz támadások miatt

A szakértők úgy vélik, Ukrajna energetikai infrastruktúrájának helyreállítása körülbelül 300 millió euróba kerülhet.

Emiatt folyamatosak az áramkimaradások, a legtöbb nagyvárosban nincs sem vízszolgáltatás, sem pedig távfűtés. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy nagyjából tízmillió ember lehet mindenféle közműszolgáltatás nélkül. 

Ha tudnak olyan helyről, ahol a következő három-négy hónapot békében eltölthetik, akkor ne habozzanak, óriási segítség lenne a hálózatnak

– mondta Timcsenko, a DTEK nevű cég vezetője. Ez a vállalat látja el Ukrajna mintegy negyedét energiával, így valóban van súlya annak, amit a cégvezér állít a BBC szerint. 

A kijevi kormány már eleve kérte a lakosokat, hogy takarékoskodjanak az energiával, és készüljenek fel arra, hogy esetleg napokig nem lesz semmilyen szolgáltatás az otthonaikban. 

Ha kevesebbet fogyasztasz otthon, akkor nagyobb eséllyel jut energia a kórházaknak, amelyek így el tudják látni a sérült katonákat, akik pedig meg tudják védeni az energiahálózatot

– összegezte Timcsenko. Hozzátette: egyre nehezebb dolguk van a sérülések kijavításával, hiszen erősen fogynak az alkatrészkészleteik, és a beszerzés, illetve a szállítás rendkívül bonyolult a háború miatt. 

 

rakétatámadás orosz-ukrán háború energiahálózat
Kapcsolódó cikkek