Közélet

Amerikai rakétarendszert telepítenek Lengyelországba

Németország kész Varsó rendelkezésére bocsátani két amerikai gyártmányú Patriot rakétarendszert. Ezeket a fegyvereket elsősorban ballisztikus rakéták elleni védekezésre tervezték. Lengyelország eredetileg arra kérte Berlint, hogy Ukrajnának küldje az amerikai fegyvereket, de a Patriot rendszert kizárólag NATO-tagállamokba lehet telepíteni.

Varsó a német hadsereg készleteiben lévő, amerikai gyártmányú Patriot rakéták lengyelországi telepítéséről fog tárgyalni Berlinnel, miután Németország elutasította szállításukat Nyugat-Ukrajnába – közölte Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter kedd esti Twitter-bejegyzésében.

Szczecin,poland-july,2022:mim-104,Patriot,-,American,Surface-to-air,Missile,System,Developed,By Szczecin,Poland-July 2022:MIM-104 Patriot - American surface-to-air missile system developed by Raytheon to protect strategic targets
MIM-104 Patriot föld-levegő rakétarendszer.
Fotó: Mike Mareen / Shutterstock

A tárcavezető a német védelmi minisztériummal folytatott egyeztetést követően azt írta: csalódottan fogadta az Ukrajnának szánt támogatás elutasítását. 

Ezért elkezdjük a rakétavetők lengyelországi elhelyezéséről, parancsnoki rendszerünkbe való bevonásáról szóló munkamegbeszéléseket 

– tette hozzá.

Németország azután ajánlotta fel Lengyelországnak a Patriot-rendszert, hogy november közepén feltehetőleg az ukrán légvédelem egyik szovjet gyártmányú rakétája csapódott be a kelet-lengyelországi Przewodów településen, két ember halálát okozva.

Az MIM-104 Patriot egy föld-levegő rakétarendszer. Az amerikai Raytheon fegyvergyártó cég gyártja. A Patriot az amerikai hadsereg közepes távú taktikai légvédelmi rendszere. Elsődlegesen a ballisztikus rakéták elleni védekezésre fejlesztették ki – a szerk.

Lengyelország arra kérte a német felet, hogy inkább Nyugat-Ukrajnába küldje a felajánlott légvédelmi rakétarendszert. 

Blaszczak szerint ez megvédené Ukrajnát az orosz támadások okozta további halálesetektől és áramkimaradásoktól, és növelné Lengyelország keleti határának biztonságát is.

Christine Lambrecht német védelmi miniszter viszont kijelentette, hogy a Varsónak felajánlott 

Patriot-ütegeket csak a NATO területén belül lehetséges telepíteni, 

mert az észak-atlanti szövetség légvédelmi rendszerének részét képezik.

A német felajánlás Mariusz Blaszczak múlt heti közlése szerint nyolc régebbi típusú rakétaindítóról szól.

Varsó egy lengyel–amerikai megállapodás értelmében az év végéig két amerikai Patriot-üteget (16 rakétaindítót) is kap. Ezenkívül két üteget már Délkelet-Lengyelországba telepítettek az ukrajnai háború kitörése miatt megerősített amerikai katonai jelenlét részében.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek