BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Patriot légvédelmi rendszereket kapnak a lengyelek Németországtól

Berlin azután döntött az adományozásról, hogy kedden Lengyelországban becsapódott egy eltévedt ukrán légvédelmi rakéta, két ember halálát okozva.

Németország Patriot rakétarendszereket ajánlott fel Lengyelországnak légtere védelmére, azután, hogy kedden egy eltévedt ukrán légvédelmi rakéta becsapódott az országban, két ember halálát okozva. Bár nem szándékos támadás történt, az eset rávilágított arra, hogy Lengyelországnak még többet kell tennie légvédelme érdekében. 

Lambrecht visits Bundeswehr soldiers in Slovakia
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A német adományt Christine Lambrecht német védelmi miniszter jelentette be vasárnap a Rheiniche Post című lapnak. Berlin a Patriot rakétarendszerek mellett Eurofightereiket is felajánlották Varsónak. 

Megnyugodtak a kedélyek a háború eddigi legfeszültebb órái után

Óriási megkönnyebbülést hozott, hogy baleset történt Lengyelország területén, és nem katonai támadás.

A Patriot rendszerek pont arra vannak kialakítva, hogy az ilyen esetekben lelőjék az országba betévedő ellenséges rakétákat. Igaz, eddig is volt már ilyenje Lengyelországnak, de azok az amerikai rendszerek elsősorban a stratégiai fontosságú objektumokat védték, a teljes légteret nem tudták ellenőrizni.

Tényleg csődöt mondott a NATO légvédelme a lengyel rakétabecsapódásnál?

A szakértők szerint a válasz nem egyszerű, de aggodalomra sincs ok.

Németországnak jelenleg 12 Patriot rendszere van, amelyből kettő Szlovákiában állomásozik. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.