Közélet

Az ukrán és az orosz hadsereg is szenved Donyeckben

Nem egyértelmű, hogy Donyeck mely részei állnak orosz vagy ukrán ellenőrzés alatt.

Oroszország és Ukrajna kedden nehéznek nevezte a kelet-ukrajnai Donyeck térségében zajló harctéri helyzetet, mindkét fél hadi sikerekről számolt be. 

Situation In The Frontlines Near Blakhmut, Donbass Ukrainian soldiers prepare a tank for combat in the fronlines of Bakhmut, Donbass. There are hard combats around the city between the ukrainian and russian armies with a constant shelling and fierce fighting. (Photo by Celestino Arce/NurPhoto) (Photo by Celestino Arce / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Celestino Arce / AFP

A régió egyes területein nehéz volt az előrenyomulás – mondta az úgynevezett Donyecki Népköztársaság Moszkva által beiktatott legfőbb tisztségviselője, Gyenyisz Pusilin, aki szerint Donyecknek több mint a fele orosz ellenőrzés alatt áll. Szavait a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség idézte. Az értesülést független források nem erősítették meg. 

A régióban az elmúlt hetekben zajló heves harcok miatt nem világos, hogy Donyeck mely részei állnak orosz vagy ukrán ellenőrzés alatt. 

Ukrajna legfelsőbb katonai parancsnoksága keddi napi harctéri jelentésében azt közölte, hogy erői a régió tíz különböző pontján visszaverték az oroszokat. Oroszország arról számolt be, hogy fokozatosan előrenyomul az állásaiból. A védelmi minisztérium bejelentette, hogy az ottani offenzívában hétfőn 30 ukrán katona vesztette életét.

Pusilin azt hangoztatta, hogy a régió északi részén, a Liman-vonal mentén kemény a helyzet. Ukrajna órákkal azután foglalta vissza Limant, hogy Putyin szeptemberben kihirdette Donyeck annektálását. 

A helyzet továbbra is nehéz, az ellenség ellentámadással próbálkozik, de egységeink most minden pozíciót tartanak

–  mondta Pusilin. Az ukrán fegyveres erők vezérkara ezzel egy időben azt közölte, hogy erői visszaverték a frontváros elleni orosz támadást. A donyecki frontvonal oroszországi tartós ágyúzása teljesen lerombolta Bahmut városát, és súlyosan megrongálta a régió központjában fekvő Avdijivkát – közölte korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az ukrán államfő hétfő este videókapcsolaton keresztül sürgette a világ iparilag legfejlettebb demokráciáit tömörítő G7-csoport vezetőit, hogy támogassák elképzelését, miszerint télen egy különleges globális békecsúcsot hívjanak össze, amelynek célja a béke megteremtése lenne.  

Az orosz rakétatámadások miatt Ukrajnát teljesen ellepheti a sötétség

Nem tartanak attól Ukrajnában, hogy az infrastruktúra megsemmisülése miatt tömegesen elhagynák az országot.

 

orosz-ukrán háború hadsereg Donyeck
Kapcsolódó cikkek