Közélet

Felrobbant egy orosz gázvezeték, többen meghaltak

Az oroszországi robbanást követően megugrott a földgáz köbméterének ára Európában.

Robbanás miatt tűz ütött ki kedden az Urengoj–Pomari–Ungvár gázvezeték csuvasföldi szakaszán, az incidensben három gázipari munkás életét vesztette, egy pedig megsérült. 

Erről a TASZSZ orosz állami hírügynökség a helyi mentőszolgálatra hivatkozva számolt be. A katasztrófavédelmi szolgálatok a gázvezetékből kicsapó fáklyalángot már eloltották, a rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata szerint. A londoni székhelyű ICE adatai szerint 

a történtek hírére csaknem 1260 dollárra ugrott a földgáz ezer köbméterének ára Európában. A teljes áremelkedés a nap eleje óta meghaladja az 5 százalékot. 

Az Urengoj–Pomari–Ungvár gázvezeték 1983-ban épült, hogy földgázt szállítson Közép- és Nyugat-Európa országaiba. A csővezeték a TASZSZ szerint a Kurszk megyei Szudzsa gázmérőállomás közelében keresztezi az orosz–ukrán határt, majd a gáztranzitszállítás elsősorban az ukrán–szlovák határhoz közeli ungvári, a magyar határ közelében lévő beregszászi és a romániai határon lévő tekeházi kompresszorállomáshoz történik. 

 

Címlapkép: Shutterstock


 

Oroszország robbanás
Kapcsolódó cikkek