Az Amerikai Virgin-szigetek kormánya 105 millió dollárért (több mint 41 milliárd forint) vásárolta meg Jeffrey Epstein egykori birtokait – írja a CNN. Két magánszigetet, a Little St. Jamest és a Great St. Jamest pedig egy független harmadik félnek adták el.

Jeffrey Epstein Appears In Manhattan Federal Court On Sex Trafficking Charges NEW YORK, NY - JULY 08: A protest group called "Hot Mess" hold up signs of Jeffrey Epstein in front of the Federal courthouse on July 8, 2019 in New York City. According to reports, Epstein will be charged with one count of sex trafficking of minors and one count of conspiracy to engage in sex trafficking of minors. (Photo by Stephanie Keith/Getty Images)
Fotó: Stephanie Keith / Getty Images

Világos üzenetet küldünk, hogy a Virgin-szigetek nem szolgálhatnak menedékként az embercsempészet számára

–  mondta a Virgin-szigetek főügyésze.

A megegyezés megszünteti Epstein hagyatéki tulajdonjogát az amerikai Virgin-szigeteken lévő ingatlanok felett, és igazolja, hogy a szigeteket Epstein munkatársai sem használhatják tiltott célokra 

– írja a közlemény. A Little St. James eladásából származó bevétel fele szintén az Amerikai Virgin-szigetek kormányát illeti meg.

A hagyatékból 450 ezer dollárt (több mint 117 millió forint) a környezeti károk helyreállítására fordítanak a Great St. James-sziget területén, 

ahonnan a milliárdos évszázados történelmi építmények maradványait távolította el, hogy helyet csináljon a fejlesztésének.

BIZ-REAL-EPSTEIN-ISLANDS-MI
Fotó: Emily Michot / Miami Herald / Tribune News Service via Getty Images

A megállapodás értelmében a hagyatékból több mint 80 millió dollár (31 milliárd forint) értékű gazdaságfejlesztési adókedvezményt is vissza kell fizetni az Amerikai Virgin-szigetek számára, amelyet korábban Epstein és vádlott-társai elsikkasztottak. 

Az Epstein elsődleges lakóhelyeként funkcionáló Little St. James-sziget hivalkodó birtokairól is ismert volt: 

itt többek között könyvtár, mozi és egy különálló fürdőház is található, valamint egy aranykupolával díszített, templomszerű épület is helyet kapott. A szokatlan építmény számtalan összeesküvés-elmélet forrása lett, többek között az a hír terjedt el róla, hogy gyermekáldozatra és kriptaként is használták. 

Jeffrey Epstein néhai amerikai üzletember többször is megjárta a börtönt fiatalkorú lányok ellen elkövetett szexuális visszaélések miatt. A férfit 2019 nyarán ismét őrizetbe vették hasonló vádakkal, de nem sokkal később felakasztva találták a börtöncellájában. Ghislaine Maxwell – Epstein kerítőnője és barátnője – bűnösségét tavaly decemberben állapította meg, az illetékes manhattani szövetségi büntetőtörvényszék öt vádpontban. A nő 1994 és 2004 között Epsteinnel együtt kiskorú lányokat toborzott és molesztált az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában. A jellemzően szegény sorsú, kiskorú lányokat pénzzel és állásígéretekkel hitegetve csábították magukhoz.