Bűnösnek találta Jeffrey Epstein barátnőjét, Ghislaine Maxwellt az amerikai esküdtszék szerdán – írja a Reuters. A 60 éves nő a vádak szerint kiskorú lányok felhajtását végezte partnere számára, aki azokat szexuális célból használta. Epsteint végül nem sikerült elítélni, miután a tárgyalásra válva öngyilkosságot követett el cellájában még 2019-ben.

Maxwellt a hat vádpontból ötben találták bűnösnek az esküdtek, köztük például szexuális célú emberkereskedelemben, így 65 évre a rácsok mögé kerülhet. Maxwell ügyvédei bejelentették, hogy fellebbeznek az ítélet ellen. A #MeToo mozgalomhoz kapcsolódó ügyek közül Epstein története talán az egyik legfontosabb, hiszen a bankár kapcsolatai rendkívül széleskörűek voltak és szinte a teljes globális elitet érintették.

Epstein és Maxwell Erzsébet királynő Balmoral birtokán

Fotó: Handout / US District Court for the Southern District of New York / AFP

Epstein öngyilkossága után azonban végül csak Maxwell került a vádlottak padjára, noha a pénzember magántulajdonú szigetén számos prominens személyiség megfordult és sokan vették igénybe a sajtóban csak Lolita Expressként elhíresült magánrepülőjét is az üzletembernek. Az atrocitások kapcsán a brit királyi család tagja, András herceg ellen az egyik áldozat, Virginia Roberts Giuffre polgári keresetet nyújtott be.

Az egy hónapos tárgyalás során négy áldozatot azonosított a vád, akik elmondták, hogy az Epstein által elkövetett bűncselekményekben Maxwellnek is központi szerepe volt. A bűnösséget kimondó ítélet ellenére arról külön döntés fog születni, hogy egészen pontosan hány évig marad a rácsok mögött Epstein partnere. Jogi szakértők szerint kicsi a valószínűsége annak is, hogy fellebbezése sikerrel járhat. A most 60 éves nő maximálisan 65 évet kaphat.

A szexuális ragadozó Epstein világhíres barátai – köztük két volt amerikai elnök, Donald Trump és Bill Clinton, a milliárdos Leon Black vagy épp a többek között a bankárral való kapcsolata miatt elváló Bill Gates vagy épp András herceg – közül azonban Maxwellen kívül úgy tűnik senkinek nem kell az ügy kapcsán bíróság elé állnia.