Közélet

Zelenszkij üzent: csak idő kérdése, mikor kell erősebb eszközöket bevetni

Az ukrán elnök élesen bírálta az olajársapka bevezetését, mondván, az intézkedés nem elég ahhoz, hogy megállítsa Oroszországot.

Volodimir Zelenszkij élesen bírálta az Európai Unió, a G7-csoport és Ausztrália által elfogadott olajársapkát, mert véleménye szerint „gyenge szankció”, amely nem elég ahhoz, hogy megállítsa Oroszországot. Az ukrán elnök ismét azt kérte szövetségeseitől, fokozzák a szankciós nyomást az oroszokon.

Volodimir Zelenszkij
Fotó: Martin Bernetti / AFP

Oroszország már eddig is hatalmas veszteséget okozott az egész világnak azzal, hogy szándékosan destabilizálja az energiapiacot. Csak idő kérdése, mikor kell erősebb eszközöket bevetni

– jelentette ki Zelenszkij.

Néhány órával korábban még Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője örömmel fogadta a hírt, hogy a G7-országok és Ausztrália is csatlakoznak az árplafon bevezetéséhez, és csupán az volt az ellenvetése, hogy túl magas a megszabott összeg, ő 60 helyett 30 dollárban állapítaná meg a maximumot. Sokáig egyébként Lengyelország is ezt az árat szabta meg. (A legújabb tervek között szerepel egyébként az is, hogy az ársapka mindig legalább 5 százalékkal olcsóbb legyen a piaci átlagárnál.)

Az oroszok már az első pillanattól kezdve azt kommunikálták, hogy az Európai Unió országai az ársapka bevezetésével saját biztonságukat veszélyeztetik. Később Moszkva egyenesen törvénytelennek nevezte az intézkedést, a washingtoni orosz nagykövetség a Telegramon megosztott üzenetében a szabadpiaci elvek átírásának nevezte a döntést, hangsúlyozva, hogy

az efféle lépések elkerülhetetlenül a bizonytalanság és a nyersanyagárak növekedését eredményezik.

A TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozó oroszt tisztviselők szerint a Nyugat azokat a problémákat próbálja ezekkel az eszközökkel megoldani, amelyeket ő maga hozott létre.

Eközben több, mint 500 ukrán településen nem volt áram vasárnap sem, miután az elmúlt hetek orosz támadásai nagymértékben megrongálták az ország elektromos hálózatát – közölte Evhen Jenin, a belügyminiszter első helyettese az ukrán televízióban. Kijelentette, hogy az orosz erők továbbra is támadják az ország létfontosságú infrastruktúráját.

Jelenleg az ország nyolc régiójában 507 településen nincs áramszolgáltatás.

Harkiv régió a leginkább érintett, ahol 112 falu van elszigetelve. Donyeck és Herszon régiókban több mint 90, Mikolajiv régióban 82, Zaporizzsja régióban 76, míg a luhanszki régióban 43 helyen nincs áram. A déli Mikolajiv régió kormányzója, Vitalij Kim a televízióban azt mondta, hogy ki kell tartani, miközben az áramkimaradások naponta többször sötétségbe borítják az ukránok millióit, nem is beszélve a hidegről. A hőmérséklet már több napja fagypont alatt van az országban.

 

 

 

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek