Nemzetközi gazdaság

Moszkva törvénytelennek, Kijev túl magasnak tartja az uniós olajársapkát

A G7-országok és Ausztrália is elfogadta az orosz olaj árplafonjának összegét. Csak akkor lép életbe az ársapka, ha minden uniós ország jóváhagyja.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a világ iparilag legfejlettebb demokráciáit tömörítő G7-csoport Ausztráliával együtt elfogadta az által pénteken javasolt, az orosz olajra kivetendő árplafon összegét.

G7 summit or meeting concept. Row from flags of members of G7 group of seven and list of countries,
ársapka, orosz olaj
Fotó: Bet Noire

Az európai uniós tagállamok nagykövetei pénteken állapodtak meg az Oroszországból importált olaj hordónkénti 60 dolláros (23 ezer forint) árplafonjáról. A javaslattal az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Japán, Németország, Olaszország, Franciaország és Nagy-Britannia alkotta G7-csoport Ausztráliával kiegészülve állt elő, és mindannyian elfogadták az EU által javasolt árplafon összegét.

Az intézkedés a tervek szerint december 5-én, hétfőn lépne hatályba, azonban ehhez valamennyi uniós ország kormányának jóvá kell hagynia addigra a javaslatot.

Az olajra kivetett árplafon bevezetésének célja, hogy az Oroszországból importált olaj piaci áron történő megvételével csökkentsék Moszkva bevételeit, és egyúttal stabilizálják a globális energiaárakat.

A tervek szerint az orosz kőolajtermékekre vonatkozó hasonló határozat 2023. február 5-én léphet hatályba. Annál az ársapkánál a maximális árakat egy későbbi időpontban, a mostani döntéstől függetlenül fogják meghatározni.

Így reagáltak a háborúban álló felek az ársapka hírére

Leonyid Szluckij, az orosz parlament alsóháza, az állami duma külügyi bizottságának elnöke az Európai Unió pénteki bejelentésére reagálva arra figyelmeztette az uniós országokat, hogy az ársapka bevezetésével saját biztonságukat veszélyeztetik.

A G7 tagjai júniusi németországi csúcstalálkozóján egyhangúlag megegyeztek, hogy amilyen eszközökkel csak tudják,

megakadályozzák, hogy Oroszország profitálhasson az Ukrajna ellen februárban indított háborújából.

A washingtoni orosz nagykövetség a Telegramon megosztott üzenetében a szabadpiaci elvek átírásának nevezte az intézkedést, kihangsúlyozva, hogy az efféle lépések elkerülhetetlenül a bizonytalanság és a nyersanyagárak növekedését eredményezik.

A nagykövetség kiemelte, hogy az ilyen veszélyes és törvénytelen eszközök alkalmazása ellenére nem tartják kérdésesnek, hogy az orosz olajra változatlanul lesz kereslet.

A TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozó oroszt tisztviselők szerint a Nyugat azokat a problémákat próbálja ezekkel az eszközökkel megoldani, amelyeket ő maga hozott létre.

Gas pump
Fotó: Douglas Cliff

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője örömmel fogadta a hírt, hogy a G7-országok és Ausztrália is csatlakoznak az árplafon bevezetéséhez, ugyanakkor túl magasnak tartotta a megszabott összeget.

Annak érdekében, hogy minél gyorsabban csapást mérjünk az orosz gazdaságra, 30 dollárra (12 ezer forint) kell csökkenteni az ársapkát

– hangsúlyozta Jermak a Telegramon.

Az ukránok nyugati szomszédja, úgy tűnik, egyetértene ezzel, az árplafonról szóló pénteki döntést ugyanis heves vita előzte meg, mivel Lengyelország alacsonyabb árat szabott volna meg annál, mint amiben végül megállapodtak.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy Moszkva az árplafon bevezetése ellenére közvetlenül tárgyalni fog partnereivel az olaj exportjával kapcsolatosan – írta a The Guardian.

Donyeck környékén lendülnek akcióba az oroszok

Oroszország folytatja hadműveleteit Donbaszban. Ezúttal a Donyeck környékén található Bahmut a célpont.

 

 

ársapka háború Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek