Az indiai- és csendes-óceáni térség, valamint a közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozta Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára szerdán, felhívva a figyelmet arra, hogy Európa nem hagyhatja figyelmen kívül azt sem, hogy mi történik a kelet-ázsiai térségben.

STOLTENBERG, Jens Tokió, 2023. február 1.Jens Stoltenberg NATO-főtitkár beszédet mond a tokiói Keio Egyetemen 2023. február 1-jén. Stoltenberg háromnapos látogatáson tartózkodik a szigetországban.MTI/AP/Eugene Hoshiko Tokió, 2023. február 1.
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár beszédet mond a tokiói Keio Egyetemen 2023. február 1-jén. Stoltenberg háromnapos látogatáson tartózkodik a szigetországban.
MTI/AP/Eugene Hoshiko
Fotó: Eugene Hoshiko / MTI / AP

Stoltenberg erről a tokiói Keio Universityn beszélt, kiemelve, hogy az együttműködés az észak-atlanti szervezet és partnerei között a veszélyesebb és kiszámíthatatlanabb világra adott válasz.

Az Ukrajnában zajló háború jelzi, hogyan kapcsolódnak össze a biztonság kérdései. Bemutatja, hogy ami Európában történik, annak következményei vannak Kelet-Ázsiában és ami Kelet-Ázsiában történik hat Európára

– fogalmazott, hozzátéve, hogy nem tartható az az elképzelés, hogy Kína nem számít a NATO szempontjából.

Stoltenberg Japánban tett látogatása során ígéretet tett a kapcsolatok erősítésére Tokió és a NATO között. Noha Kína nem ellenséges a szervezet főtitkára szerint, az ázsiai ország egyre inkább autoriter hatalommá válik, amely egyre fenyegetőbben lép fel Tajvannal szemben, és olyan katonai készségeket fejleszt, amelyek elérhetik a NATO tagjait is – írja a Reuters.

Készen állunk erősíteni és kibővíteni az együttműködést a térség országaival

– tette hozzá Stoltenberg, aki Japán előtt Dél-Koreában járt, ahol az ukránoknak nyújtott támogatás növelésére kérte Szöült, és hasonló figyelmezetéseket fogalmazott meg a Kínával szemben növekvő feszültség kapcsán.

Peking bírálta az észak-atlanti szövetség erőfeszítéseit, hogy kiszélesítse szövetségesei körét Ázsiában, míg Oroszország szerint a NATO bővítése fenyegetést jelent a biztonságra.