Közélet

Putyin időhúzásra játszik az ukrán tábornok szerint

Az orosz elnök mindeközben összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot szerda este.

Az egykori ukrán vezérkari főnökhelyettes, Igor Romanenko szerint Vlagyimir Putyin szeretné megtartani a már február 24 előtt megszállt területeket és az újonnan elfoglalt részeket Herszon és Zaporizzsja tartományokban, hogy aztán erőt gyűjthessen a következő invázióra.

Fotó: Pavel Byrkin / Sputnik / AFP

A katonatiszt szerint 

Putyin fázisokban gondolkodik, hogy mikor milyen területeket hajthat az uralma alá és hogy hogyan lehet képes időt nyerni.

„A Kremlnek időre van szüksége, hogy felkészüljön egy új offenzívára. Mint emlékszünk, a legutóbbi szünet 8 évig tartott, miközben erőt gyűjtöttek és tervezték a háborút, mielőtt azt megindították volna”

– monda Romanenko az Unian hírügynökség szerint.

Korábban a Fitch Ratings jelezte, hogy Ukrajna oldalán látják a stratégiai előnyt, ugyanakkor 

szakértők szerint egyik félnek sincs döntő fölénye a harctéren, ami elhúzódó konfliktust hozhat magával.

Mielőtt lemondott volna, Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó azt jósolta, hogy a háború nem ér véget a következő 8 hónapban, valamint jelezte, hogy ha a konfliktus több mint egy évig tart, az már elhúzódónak számít.

Mindeközben szerda este Vlagyimir Putyin összehívta az ország nemzetbiztonsági tanácsát, ám ennek témája az orosz sajtó szerint nem a háború, hanem a tűzbiztonság fokozása, az árvizek kockázatainak mérséklése, valamint az infrastruktúra fejlesztése volt.

Arról a híradások nem szólnak, hogy mely régiókat érint a tűz- és árvízveszély, vagy hogy milyen intézkedésekkel kívánnak ezek ellen védekezni, ugyanakkor 

a tűzesetek megszaporodtak az utóbbi időben. 

Február 7-én a Lukoil finomítója gyulladt ki a Nyizsnij Novgorod régióban található Ksztovóban, amely az egyik legnagyobb az országban, míg január 27-én az irkutszki Angarszk petrokémiai vállalat kapott lángra.

Tavaly novemberben pedig Sztalnoj Konban, az ukrán határ közelében egy olajraktár robbant fel, a helyi hatóságok szerint ukrán dróntámadás miatt.

 

orosz nemzetbiztonsági tanács Igor Romanenko Vlagyimir Putyin tűz
Kapcsolódó cikkek