Repülőgépek hiánya miatt megszüntetheti az ország légterének védelmét szolgáló önálló harci szolgálatot Bulgária – jelentette be Dimitar Sztojanov védelmi miniszter hétfőn egy tájékoztatón.

Fotó: AFP

A miniszter elmondta, hogy Bulgária még nem kapott ajánlatokat a partnerektől vadászgépei esetleges pótlására, a tárgyalások Izraellel, Svédországgal és Franciaországgal folytatódnak. A tárcavezető reményét fejezte ki, hogy február 15-ig megkapják a végleges válaszokat.

Elmondása szerint tovább dolgoznak a MiG–29-es típusú vadászgépek repülési készenlétének meghosszabbításán. Különböző országok javítószervezeteivel tárgyalnak, hogy megoldják a gépek hajtóműveinek problémáját.

Korábban Sztojanov beszámolt a Lengyelországgal folytatott tárgyalásokról, amelynek van két, MiG–29-eshez való hajtóműve, és közülük az egyiket gond nélkül leszállíthatja Bulgáriának.

A politikus kérdésre válaszolva leszögezte, hogy elméletileg 

a MiG–29-eseket Izraelből származó F–16-osokkal, svéd Gripenekkel vagy francia Mirage-okkal lehetne helyettesíteni, 

de az ügyletet a parlamentnek jóvá kell hagynia, amely azonban jelenleg nem ülésezik, és április 2-án választást tartanak.

Bulgária már korábban közölte, hogy használt vadászgépeket kell lízingelnie a légierő légtérvédelmére. Ezeknek az eszközöknek 2023 végétől kellene ellátniuk az említett feladatokat, mivel a jelenleg szolgálatban lévő MiG–29-esek erőforrása addigra kimerül. Az ország 2019-ben vásárolt 1,3 milliárd dollárért (468 millió forint) F–16-osokat, ám ezekből az első nyolc csak 2027-ben vagy 2028-ban állhat szolgálatba.