Észak-Korea azt állítja, hogy 800 ezernél is több állampolgára jelentkezett önként (!), hogy csatlakozhasson a nemzeti hadsereghez, és harcba szálljon az Egyesült Államokkal – számolt be róla a helyi állami lap a Reuters tudósítása alapján.

Fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP

Mindez ráadásul egyetlen nap alatt, pénteken történt – állítólag. A lap úgy fogalmaz, a fiatalok lelkesedése a hadsereghez való csatlakozás iránt a megingathatatlan akarat és hazafiság egyértelmű megnyilvánulása.

Az időzítés természetesen nem véletlen: miközben a hét elején az Egyesült Államok és Dél-Korea az elmúlt öt év legnagyobb hadgyakorlatát tartja, Phenjan két rövid távú ballisztikus rakétatesztet hajtott végre a Keleti-tenger irányába. A tesztet Kim Dzsongun észak-koreai vezető mellett a lánya is megtekintette, aki egyre többször jelenik meg a nyilvánosság előtt.

Phenjan egy hete két robotrepülőgépet is indított egy tengeralattjáróról a Szabadságpajzs elnevezésű közös amerikai–dél-koreai hadgyakorlatok kezdetének előestéjén. Észak-Korea szerint az indítás célja nukleáris elrettentő képességeinek ellenőrzése volt, miközben bírálta a két szövetséges közötti gyakorlatokat.

Az ilyen katonai gyakorlatok, amelyek a két szövetséges szerint Phenjan növekvő fenyegetéseivel szemben hivatottak fellépni, rendszeresen kiváltják Észak-Korea haragját. Phenjan ezeket a manővereket területe elleni megszállás főpróbájának tekinti, és válaszul megsemmisítő fellépést ígér. Többek között ezért is találkoznak Dél-Korea és Japán vezetői Tokióban, várhatóan Phenjan nukleáris és ballisztikus programja áll majd megbeszéléseik középpontjában.