Észak-Korea egy interkontinentális ballisztikus rakétát bocsátott fel csütörtökön, néhány órával azelőtt, hogy a dél-koreai elnök, Jun Szogjol hivatalos látogatás keretében megérkezett Japánba. 

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága arról számolt be, hogy Phenjan egy nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát indított a főváros közelében lévő Szunan település térségéből. A dél-koreai nemzetbiztonsági tanács ülésén Jun Szogjol elnök a Japánnal és az Egyesült Államokkal való háromoldalú együttműködés megerősítésére szólított fel, hozzátéve, hogy 

Észak-Korea méltányos árat fog fizetni ezekért a vakmerő provokációkért

 – derült ki az államfő hivatalának közleményében. Tokió szerint a rakéta több mint hatezer kilométeres maximális magasságot ért el. 

Fotó: AFP / Anthony Wallace

A csütörtöki rakétaindítás néhány órával azelőtt történt, hogy Dél-Korea és Japán vezetői Tokióban találkoznak, és várhatóan Phenjan nukleáris és ballisztikus programja áll majd megbeszéléseik középpontjában. 

A csúcstalálkozó 12 év óta az első a két szomszédos hatalom között. A felek igyekeznek helyreállítani a Japán által a 35 éves koreai gyarmati uralma (1910–1945) alatt elkövetett atrocitások miatt régóta sérült kapcsolataikat. 

A két ország növeli a védelmi kiadásokat, és rendszeres közös hadgyakorlatokat tart, 

ami a dél-koreai elnök szerint elengedhetetlen a regionális és globális stabilitás szempontjából. 

Vasárnap óta ez Észak-Korea harmadik erődemonstrációja, miközben Dél-Korea és az Egyesült Államok ezen a héten tartja öt éve legnagyobb közös hadgyakorlatát. Március elején Kim Dzsongun észak-koreai vezető elrendelte, hogy 

hadserege fokozza a katonai manővereket, hogy felkészüljön egy valódi háborúra

Washington és Szöul fokozta a védelmi együttműködést Phenjan – amely az elmúlt hónapokban egyre több fegyvertesztet hajtott végre – növekvő katonai és nukleáris fenyegetésével szemben. Phenjan kedden két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát tesztelt, vasárnap pedig két robotrepülőgépet indított egy tengeralattjáróról, órákkal az amerikai–dél-koreai hadgyakorlat kezdete előtt. 

A Szabadságpajzs elnevezésű katonai manőverek hétfőn kezdődtek, és a tervek szerint tíz napig tartanak. Észak-Korea a gyakorlatokat egy invázió próbájának tekinti, és válaszul rendszeresen megsemmisítő fellépést ígér.