Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát indított kedden – közölte Dél-Korea egy nappal azt követően, hogy öt év óta a legnagyobb közös hadgyakorlatot kezdte meg az Egyesült Államokkal. A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága arról számolt be, hogy a két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát a Keleti-tenger irányába bocsátották fel Dél-Hvanghe tartomány Jangjon településének térségéből reggel 7.41 és 7.51 között.

Fotó: AFP

Phenjan vasárnap két robotrepülőgépet indított egy tengeralattjáróról a Szabadságpajzs elnevezésű közös amerikai–dél-koreai hadgyakorlatok kezdetének előestéjén. Észak-Korea szerint az indítás célja nukleáris elrettentő képességeinek ellenőrzése volt, miközben bírálta a két szövetséges közötti gyakorlatokat.

Az ilyen katonai gyakorlatok, amelyek a két szövetséges szerint Phenjan növekvő fenyegetéseivel szemben hivatottak fellépni, rendszeresen kiváltják Észak-Korea haragját. 

Phenjan ezeket a manővereket területe elleni megszállás főpróbájának tekinti, és válaszul megsemmisítő fellépést ígér.

Phenjan 2022-ben visszafordíthatatlannak minősítette atomhatalmi státuszát, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait megsértve rekordszámú ballisztikus tesztet hajtott végre.

A múlt héten Kim Dzsongun észak-koreai vezető elrendelte hadseregének, hogy fokozza a katonai manővereket egy valódi háborúra való felkészülés jegyében.

Washington többször is megerősítette elkötelezettségét, hogy megvédi Dél-Koreát, felhasználva katonai képességeinek teljes skáláját, beleértve a nukleáris képességeket is.